Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Záchranná akcia vo Vysokých Tatrách. Uvoľnená skala dostala horolezcov do problému
Zdielať na

Záchranná akcia vo Vysokých Tatrách. Uvoľnená skala dostala horolezcov do problému

VYSOKÉ TATRY / Pre uvoľnenú skalu sa v piatok popoludní dostala do problémov dvojica slovenských horolezcov. Jednému z nich skala poranila nohu. Uviazli v oblasti Veterného štítu vo Vysokých Tatrách. Ich záchranu skomplikoval silný vietor. Uvidíte aj autentické zábery z akcie.

Leteli do oblasti Veterného štítu, ale akoby už samotný názov predurčil, že práve vietor zmarí plány záchranárom. Pilot musel pre silné prúdy z miesta odletieť. Následne postupne troch horských záchranárov vrtuľník vyviezol k Téryho chate. Odtiaľ aj s lezeckým materiálom stúpali k horolezcom po svojich. "Batoh mal zhruba 15-20 kíl. V ťažšom teréne pohybovať sa s týmto nie je veľmi ľahké," opísal udalosti záchranár Ján Korenko. "Do dvoch hodín sme boli pri nich. Chalan to trošku aj rozchodil, čím nám pomohol a pomaličky zostupoval dole, ale museli sme robiť zhruba 600.metrový spust," dodal.

​Slovenskí horolezci patrili medzi tých skúsenejších, a tak bez problémov so záchranármi spolupracovali. Ich pomoc potreboval jeden z nich potom ako ho zasiahla uvoľnená skala a tieto skaly ohrozovali všetkých počas záchrannej akcie. "Boli tam voľné bloky a bolo treba dávať veľký pozor. Nielen na to, že to môže zletieť dole, ale aj že by lano nestiahlo skaly priamo na nás," vysvetlil Ján Korenko. 

Po približne 600-metrovom spustení opäť mohli pomôcť leteckí záchranári. Počasie bolo prijateľné a z vrtuľníka sa na miesto spustila lekárka, ktorá prevzala pacienta a pod jej dohľadom ho previezli do popradskej nemocnice. 

Dramatickú záchrannú akciu absolvovali aj záchranári v Španielsku, kde povodne vyhnali z domovov viac ako 3000 ľudí:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy