Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dohoda o prímerí, ktorou sa chválil Trump, nefunguje. Turci a Kurdi obviňujú jeden druhého
Zdielať na

Dohoda o prímerí, ktorou sa chválil Trump, nefunguje. Turci a Kurdi obviňujú jeden druhého

SEVER SÝRIE / Turecko a sýrski Kurdi sa navzájom obvinili z nedodržiavania prímerie na severe Sýrie. Bolo dohodnuté vo štvrtok a má platiť 120 hodín. Kurdi v tej dobe majú stiahnuť svoje oddiely z územia pri tureckej hranici. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok pohrozil, že turecká armáda ofenzívu v utorok večer obnoví, ak Kurdi zónu nenechajú tak.

V sobotu turecké ministerstvo obrany oznámilo, že turecká armáda dohodu dojednanú vo štvrtok v celom rozsahu plní. "Teroristi napriek tomu v minulých 36 hodinách zaútočili štrnásťkrát," uvádza sa vo vyhlásení úradu, ktorý slovom teroristi označuje sýrske kurdskej oddiely YPG.

Arabsko-sýrska koalície SDF, ku ktorej YPG patrí, ale tvrdia, že Turecko podmienky dohody o prímerí neplnia. V piatok bola na hranici u Rás al-Ajnu počuť streľba a exilová Sýrska organizácia ľudských práv (SOHR) ohlásila ďalších 14 mŕtvych. Podľa najnovších správ SOHR oddiely sýrskych spojencov Turecka, ktoré sa ofenzívy zúčastnili na strane tureckej armády, bráni od piatku konvoj zdravotníkov vojsť do mesta Rás al-Ajn.

Dohodu o prímerí v Ankare s Erdoganom vyjednal americký viceprezident Mike Pence, s ktorým bol v Turecku tiež minister zahraničia Mike Pompeo. Teraz je v Bruseli a tam novinárom povedal, že nie je nepretržite o dianí v severnej Sýrii informovaný. Pripustil určité problémy v "koordinácii" sťahovanie jednotiek YPG zo zóny, ktorá je v dohode o prímerí stanovená. Turecko nechce, aby do vzdialenosti zhruba 30 kilometrov od hranice pôsobili YPG. Má tam vzniknú bezpečné územie pre návrat sýrskych utečencov z Turecka. Ankara počíta s presunom až dvoch miliónov ľudí. 

Pozrite si reportáž o postoji Slovenska k situácii na turecko-sýrskych hraniciach: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy