Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Europoslanci odhlasovali, aby Istanbulský dohovor prijali všetky členské štáty EÚ. Ide o boj proti násiliu na ženách
Zdielať na

Europoslanci odhlasovali, aby Istanbulský dohovor prijali všetky členské štáty EÚ. Ide o boj proti násiliu na ženách

BRATISLAVA / Každá tretia žena v Európskej únii zažila fyzické alebo sexuálne násilie. Europoslanci odhlasovali, aby dohovor o boji proti násiliu na ženách, známy ako Istanbulský dohovor, čo najskôr prijali všetky členské štáty Európskej únie. Okrem Bulharska, Česka, Maďarska, Lotyšska a Litvy tak doteraz neurobilo ani Slovensko.

Už je to šesť rokov odkedy Európska únia dohovor podpísala, stále ho ale neratifikovali všetky členské krajiny. „V prvom rade ho nazývajme pravým menom. Je to dohovor o predchádzaní rodovo podmienenému násiliu,“ vysvetlil europoslanec Martin Hojsík (PS, RE). S bojom proti násiliu na ženách nemá problém nikto, opäť sa ale vytiahla hra na slovíčka. Či má platiť označenie rodič jeden a rodič dva, alebo otec a matka. Zo strany európskej komisie alebo súdu pre ľudské práva sa preto očakáva vysvetľujúci dokument.

„Ktorý by presne vysvetlil, čo bude povinnosťou každého členského štátu, ak dôjde k ratifikácii tohto Istanbulského dohovoru či už na Európskej úrovni alebo na úrovni národných štátov,“ uviedol europoslanec Robert Hajšel (SD). Súdny dvor dokonca potvrdil, že Únia môže ratifikovať Istanbulský dohovor bez súhlasu všetkých členských štátov a ide o medzinárodný štandard, ktorý rieši aj domáce násilie. „Neviem, kto môže mať problémy s tým, že sa dohodneme na tom, že budeme robiť kroky proti násiliu na ženách,“ vyjadril sa europoslanec Eugen Jurzyca (SaS, ECR).

„Každá žena v Európskej únii, ale aj všade vo svete, aj na Slovensku musí byť chránená pred akýmkoľvek násilím,“ povedal europoslanec Peter Pollák (OĽaNO, EPP). Dohovor presne definuje ako sa má obetiam násilia pomáhať, na akú ochranu majú nárok, či koľko krízových centier, v ktorých hľadajú obete útočisko, musí fungovať. „Každý piata žena v Európskej únii bola obeťou nejakého typu sexuálneho alebo iného násilia a bohužiaľ až polovica žien sa stretne počas svojho života so sexuálnym obťažovaním, čo je alarmujúce číslo,“ upozornila europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová (SMER-SD, SD).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy