Polojasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
V Granade sa rokuje aj v zákulisí. Silnejú hlasy, aby únia na ruskú agresiu odpovedala
Zdielať na

V Granade sa rokuje aj v zákulisí. Silnejú hlasy, aby únia na ruskú agresiu odpovedala

GRANADA / Štvrtok (5. októbra) večer strávil premiér Ľudovít Ódor spolu s manželkou v prostredí islamskej architektúry a spoločnosti európskych lídrov. Španielsky kráľ i premiér vítali hostí spolu s partnerkami na večeri v palácovom komplexe Alhambra.

​Orientálny ako pôvod slávnej Alhambry, bol aj trh, ku ktorému časť zo stoviek prítomných novinárov pripodobnili doterajšie rokovania v Granade. Samit nepriniesol žiadne zásadné rozhodnutia, zato bol podľa komentátorov skvelou živnou pôdou pre handlovanie a zákulisné rokovania. Je totiž o čom. Silnejú hlasy, aby na ruskú agresiu únia odpovedala rozšírením. "Našim cieľom je po dvadsiatich rokoch sľubov akceptovať štáty západného Balkánu. Podobné plány máme aj s Ukrajinou, Moldavskom a perspektívne aj Gruzínskom," vyjadril sa nemecký kancelár Olaf Scholz.

V porovnaní s reformou a rozširovaním, je bod číslo dva neformálneho samitu behom na kratšiu trať. Pakt o migrácií by chceli v Bruseli dotiahnuť dokonca ešte pred májovými eurovoľbami. Zahŕňať by mal aj vynález z čias slovenského predsedníctva, známy aj ako systém flexibilnej solidarity. "My občania únie rozhodneme, kto prekročí naše hranice, nie pašeráci," uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen.

Proti heslu - kto neplní kvóty, platí - sa na samite aj tentoraz postavili obvyklí podozriví. Varšava dala tentoraz o sebe vedieť hlasnejšie než Budapešť. Niet divu, o týždeň sú v Poľsku voľby a tamojšia vládna strana PiS v nich stavila práve na tému migrácie. "Poľsko toto definitívne odmieta, predovšetkým s ohľadom na bezpečnosť našej krajiny," vyjadril sa poľský premiér Mateusz Morawiecki. Ľudovít Ódor sa nazdáva, že popasovať sa s aktuálnou vlnou migrácie treba spoločne. Na samit v Granade nadviaže koncom októbra samit formálny. Či do Bruselu pocestuje Ľudovít Ódor alebo už jeho nástupca, nevedno. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy