Oblačno
15°
Bratislava
Viola
18.5.2024
590. deň na Ukrajine: Počet obetí útoku v Charkovskej oblasti stúpol
Zdielať na

590. deň na Ukrajine: Počet obetí útoku v Charkovskej oblasti stúpol

Zdroj: TASR

KYJEV / Rusko tvrdí, že zostrelilo osem ukrajinských dronov. Borrell a Guterres odsúdili štvrtkový útok v Charkovskej oblasti. Pri raketovom útoku na Charkov zahynul desaťročný chlapec. ​Počet obetí štvrtkového útoku na obec Hroza vzrástol na 52. Ukrajina zmrazila trom ruským oligarchom majetok za takmer 440 miliónov eur.

Rusko tvrdí, že zostrelilo osem ukrajinských dronov

Moskva v piatok oznámila, že po smrtiacom ruskom útoku na dedinu na druhej strane frontu zničila osem ukrajinských dronov na západe Ruska. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že pokusy o útoky dronov na mestá Belgorod a Kursk sa uskutočnili vo štvrtok neskoro večer, informuje TASR podľa tlačovej agentúry AFP. "Pokus kyjevského režimu uskutočniť teroristický útok bezpilotnými lietadlami na objekty na území Ruskej federácie bol zmarený," uviedol rezort na Telegrame. Podľa jeho vyhlásenia bol jeden dron zničený nad Kurskom približne o 19.30 h SELČ a sedem ďalších bolo zostrelených nad Belgorodom a okolitým regiónom o niekoľko hodín neskôr.

Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov pôvodne hovoril o šiestich dronových náletoch, pričom na Telegrame uviedol, že "podľa predbežných údajov nie sú žiadne obete". "Operačné služby spresňujú informácie o následkoch na mieste," dodal. Odkedy Ukrajina v júni začala protiofenzívu, Rusko zažilo vlny dronových útokov, ktoré sporadicky poškodili budovy v niekoľkých mestách vrátane Moskvy. Ruskí predstavitelia však ich význam bagatelizujú. Rusko v stredu uviedlo, že zostrelilo 31 ukrajinských bezpilotných lietadiel v tom istom regióne, ako aj v meste Briansk, ktoré sa nachádza ďalej na severe. Piatkové oznámenia prišli po tom, ako pri ruskom raketovom útoku prišlo o život vo štvrtok najmenej 51 ľudí, ktorí sa zišli na smútočnom obrade v ukrajinskej obci Hrozna. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil tento útok za "absolútne zlo". Hrozna sa nachádza zhruba 30 kilometrov od frontového mesta Kupiansk v oblasti, ktorú sa ruské sily snažia získať späť po tom, ako ju vlani stratili v prospech ukrajinských jednotiek.

Borrell a Guterres odsúdili štvrtkový útok v Charkovskej oblasti

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell a generálny tajomník OSN António Guterres odsúdili štvrtkový útok ruských síl v Charkovskej oblasti, pri ktorom prišlo o život najmenej 51 ľudí. TASR správu prevzala v piatok z agentúry DPA. "Zámerné útoky voči civilistom sú vojnové zločiny," napísal Borrell na sociálnej sieti X. Rusko podľa jeho slov štvrtkovými útokmi svoju krutosť posunulo na ďalšiu pochmúrnu úroveň. "Rusko opätovne potvrdzuje, že nemá v úmysle poľaviť vo svojom terore voči Ukrajincom," dodal. "Útoky na civilistov a civilnú infraštruktúru sú podľa medzinárodného humanitárneho práva zakázané a musia byť čím skôr zastavené," uviedol Guterres prostredníctvom svojho hovorcu Stéphana Dujarrica. Predstavitelia OSN, ktorí sa na mieste nachádzajú, podľa Guterresa zodpovednosť pripisujú Rusku. Ruské sily vo štvrtok ostreľovali obec Hroza v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny. Medzi obeťami bolo aj šesťročné dievča. Tieto útoky odsúdili aj predstavitelia USA, Británie a SR.

Pri raketovom útoku na Charkov zahynul desaťročný chlapec

Desaťročný chlapec zahynul a ďalších 23 ľudí utrpelo zranenia pri ruskom útoku na obytné budovy v Charkove. V piatok to uviedli ukrajinskí predstavitelia, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. "Ďalší útok Ruska cielený na civilistov. Pod ruinami bolo nájdené telo desaťročného chlapca. Ďalších 16 ľudí utrpelo zranenia," povedal ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. Podľa gubernátora Charkovskej oblasti Oleha Synehubova bolo zranených 23 ľudí vrátane 11-mesačného dieťaťa. Charkov zasiahli ruské riadené strely dvakrát. "Jedna z rakiet trafila cestu; na okolitých domoch boli rozbité okná. Druhá strela zasiahla trojposchodovú obytnú budovu, vypukol požiar," priblížil gubernátor. Vo štvrtok si jeden z najsmrteľnejších útokov za uplynulé mesiace vyžiadal v obci Hroza v Charkovskej oblasti viac ako 50 obetí. Charkov je druhé najväčšie mesto Ukrajiny. Leží neďaleko hraníc s Ruskom a od začiatku ruskej invázie vlani vo februári je pravidelným cieľom ostreľovania.

​Počet obetí štvrtkového útoku na obec Hroza vzrástol na 52

Na 52 vzrástol v piatok počet obetí štvrtkového raketového útoku na ukrajinskú obec Hroza v Charkovskej oblasti. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. "V dôsledku tohto raketového útoku zahynulo 52 ľudí. Jedna osoba zomrela v zdravotníckom zariadení," uviedol charkovský gubernátor Oleh Synehubov. Dodal, že v nemocnici sú stále ľudia s pomerne vážnymi zraneniami a na mieste útoku stále zasahujú záchranné zložky. Raketa zasiahla vo štvrtok kaviareň a potraviny v Hroze, keď sa ľudia schádzali na spomienkovej udalosti venovanej padlému ukrajinskému vojakovi. Ide o jeden z útokov, pri ktorom zahynulo najviac civilistov a zároveň ide aj o najsmrteľnejší útok v Charkovskej oblasti od začiatku invázie. Úrady v oblasti vyhlásili trojdňový smútok. Rusko popiera úmyselné útoky na civilné ciele, no pri útokoch na rezidenčné budovy ako aj proti energetickej, vojenskej či prístavnej infraštruktúre zahynulo od začiatku invázie už mnoho civilistov. Štvrtkový útok na Hrozu už odsúdilo viaceré krajiny vrátane Spojených štátov či Slovenska.

Ukrajina zmrazila trom ruským oligarchom majetok za takmer 440 miliónov eur

Ukrajinský súd rozhodol, že trom ruským podnikateľom zmrazia majetok pre ich údajnú podporu ruskej invázie. TASR o tom píše podľa správy agentúry Reuters odvolávajúcej sa na piatkové vyhlásenie ukrajinskej prokuratúry a tajnej služby. Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) informovala, že majetok zmrazili Michailovi Fridmanovi, Piotrovi Avenovi a Andrejovi Kosogovovi, ktorí sú považovaní za blízkych spolupracovníkov ruského prezidenta Vladirmira Putina a podľa SBU prispeli k "rozsiahlemu financovaniu ozbrojenej ruskej agresie" na Ukrajine. Zmienení ruskí podnikatelia sa k týmto opatreniam ani výrokom SBU a ukrajinskej prokuratúry bezprostredne nevyjadrili. "Na žiadosť prokuratúry... boli zmrazené aktíva 20 ukrajinských spoločností v celkovej hodnote viac ako 17 miliárd hrivien (439,769 milióna eur)," informovala v súvislosti s touto kauzou ukrajinská generálna prokuratúra na platforme Telegram.

Zmrazený majetok zahŕňal aj cenné papiere či práva spoločností vrátane mobilných operátorov, výrobcu minerálnych vôd či finančných a poisťovacích firiem. "Skutočnými vlastníkmi týchto spoločností sú traja ruskí oligarchovia, ktorí vlastnia jedno z najväčších ruských finančných a investičných konzorcií," uviedla ukrajinská prokuratúra. Ukrajina už od začiatku ruskej invázie z februára 2022 konfiškuje či znárodňuje majetky patriace ruským podnikateľom, ktorí sa podieľajú na financovaní ruskej agresie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy