Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Starosta Dvorov nad Žitavou odmieta ďalšie testovanie na náklady obce
Zdielať na

Starosta Dvorov nad Žitavou odmieta ďalšie testovanie na náklady obce

DVORY NAD ŽITAVOU, OKRES NOVÉ ZÁMKY / Naše samosprávy, teda kraje, mestá a obce, už od jesene riešia najmä testovanie. Takmer 4 300 kompetencií, ktoré reálne majú, však ide akosi bokom. Starosta Dvorov nad Žitavou preto vyhlásil, že ich samospráva sa do prípadného ďalšieho plošného testovania nezapojí.

Poslušnosť súčasnej vláde vypovedal na sociálnej sieti starosta Dvorov nad Žitavou. "Posledné dva mesiace celá naša samospráva suplovala hlúposti a ničím neoverené kroky súčasnej vlády," hovorí starosta obce Dvorov nad Žitavou Branislav Becík. Starosta Becík odmieta ďalšie testovanie na náklady obce, podľa neho MOM-ka robí odbery lacnejšie, a tak chce radšej zdvojnásobiť kapacitu tej, ktorú majú v dedine. Jeho kolegovia sa s ním v mnohom stotožňujú, ale nie všade majú MOM-ky, testuje len obec.

"Zatvoriť odberové miesto v takej obci ako sme my, kde testujeme každú sobotu okolo 600 ľudí nepovažujem za dobrý nástroj, pretože ublížime tým občanom," hovorí starosta obce Dolný Ohaj Ivan Solár. "Testovania, ktoré sú od januára tohto roku sú na báze odporúčania," hovorí Michal Kaliňák zo Združenia miest a obcí. 

"Ja už nebudem skríningovo testovať, štát by si mal vypočítať, koľko MOM potrebuje a konečne už nechať samosprávu na pokoji. Od zajtrajšieho dňa by sme chceli v kategórii obyvateľov nad určitý vek rozdávať vitamíny a FFP, toto by mala riešiť vláda," hovorí Becík. "Jedným dychom musíme dodať, že mestá a obce sú mimoriadne vyčerpané, riešime iba veci vo vzťahu ku korone," hovorí Kaliňák. 

"Nám postáli projekty, všetci zamestnanci obecného úradu museli robiť toto testovanie," hovorí Becík. "Škôlku som otvoril už tento týždeň v pondelok, ľudia sa domáhali," hovorí Solár. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy