Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vláda sprísnila covidautomat, takto bude fungovať
Zdielať na

Vláda sprísnila covidautomat, takto bude fungovať

BRATISLAVA / Na Slovensku bude platiť od pondelka 8. februára upravený covidautomat. Ten pôvodný schválila vláda ešte v decembri, no najmä pre tlak na otváranie škôl ho bolo treba aktualizovať. V súčasnosti sa totiž celá krajina nachádza v najhoršej čiernej farbe a jej zmena sa v najbližších týždňoch neočakáva. Na tlačovej besede oboznámili o zmenách v covidautomate minister školstva, zdravotníctva, práce a sociálnych vecí a ministerka spravodlivosti.

Čísla sa nezlepšujú a stagnuje nám počet hospitalizovaných. "Práve preto bolo dôležité v tejto náročnej situácii nájsť konsenzus nie len na pandemickej komisií, ale aj na vláde. Konsenzus sa nám podarilo nájsť," povedal na úvod minister zdravotníctva Marek Krajčí. 

Schválili novelizovaný covid automat. V novelizácií ide o vzdelávanie detí. "Potrebujeme aspoň časť tých detí, ktoré to potrebujú, späť v školách. Ide najmä o materské školy, prvý stupeň základných škôl a žiaci končiacich ročníkov," oznámil Krajčí. Sprísňujú kritéria na čiernu zónu, aby deti mohli chodiť do škôl. "Covidautomat je prísnejší, ale dovolí pustiť deti do škôl," dodal.

Sprísnenie kritéria sa týka najmä dvoch parametrov 

"Epidemiológovia odsúhlasili, že do bordovej farby môžeme ísť iba pri poklese hospitalizovaných v nemocniciach pod 3 000 a zároveň pri dvadsaťpercentnom poklese sedemdňového prírastku," informoval Krajčí o detailoch sprísnenia covidautomatu. 

Covidautomat pozostáva zo siedmich fáz, teraz sa Slovensko nachádza v tej najhoršej možnej, čiernej.

Ministerstvo zdravotníctva

​Do škôl sa doteraz chodilo dištančne, sú povolené len obrady (pohreby, svady, krsty) len do šesť osôb. Všetky prevádzky okrem tých, ktoré ponúkajú základné životné potreby sú zatvorené. V obchodoch typu potraviny či drogéria môže byť jeden návštevník na 15 metrov štvorcových.

Ak by sme prešli do bordovej fázy. Hospitalizovaných by muselo byť menej ako 2 500 pacientov a priemerný počet pozitívnych by sa mal pohybovať medzi 3 000 až 5 000. Ak by sme boli v bordovej fáze opatrenia by sa mali uvoľniť nasledovne: 

  • MŠ, ZŠ 1. stupeň prezenčne, špeciálne školy a deti, kt.sa nevedia učiť dištančne max. 5 detí na učiteľa, koncové ročníky ZŠ a SŠ, OU (prezenčne). Prezenčne s testom podľa platnosti testu. VŠ - dištančne
  • bohoslužby -  do 6 osôb
  • oslavy, večierky, svadby, kary - zakázané
  • konzumácia alkoholu na verejnosti - zakázané
  • obrady (svadby, krsty, pohreby) - max. 6 osônb s výnimkou pohrebov
  • návštevy v nemocniciach a v ZSS - zakázané okrem výnimiek
  • väznice - návštevy s 24-hodinovým negatívnym testom
  • profesionálny šport - bez divákov a obecenstva, povolené sú najvyššie súťaže v piatich športoch (futbal, hokej, volejbal, basketbal, hádzaná)
  • rekreačný šport - podľa rizikovosti športových aktivít
  • lyžiarske strediská - Podľa semaforu CR. Test 72 hodín pred nástupom, následne test nie starší ako 24 hodín pred nástupom, opakovane každých 48 hodín pri dlhšom pobyte. Otvorené vleky (bez kabínkových lanoviek).
  • Fitness - zakázané 
  • umelé vodné plochy (bazény a plavárne) - max. šesť osôb, vstup s testom
  • obchody, služby, nákupné centrá - Max 1 zákazník na 15m2, zatvorené detské kútiky, sedacie sekcie uzavreté. Vstup s testom
  • reštaurácie - Okienkový predaj (zachovaný zostáva aj rozvoz) 
  • múzeá, galérie a výstavné siene - Individuálne prehliadky/ 1 návštevník na 15m2 plochy. Vstup s testom 
  • Knižnice - Spoločné čítanie z kníh do 6 osôb s testom, výdaj a vrátenie kníh „cez okienko
  • Firmy/podniky a organizácie - Odporúčaný home-office. Kontrola testov.
  • Ubytovacie zariadenia - Bez reštaurácií a využívania spoločných priestorov, ubytovanie zo spoločnej domácnosti max 2 dospelé osoby na 1 izbe alebo členovia 1 domácnosti v samostatnej izbe so sociálnym zariadením. Test pri nástupe do ubytovania a povinné testovanie zamestnancov
  • Taxi - Max 2 osoby na jeden rad, rúško, pravidelné vetranie, dezinfekcia po každom klientovi 
  • platnosť testu: 7 dní (deti od druhého stupňa)
  • iní: podľa špeciálnych usmernení

Pozrite sa ako by to vyzeralo v ostatných fázach

Covid automat sa riadi celonárodnými alebo regionálnymi nastaveniami. ​

Celonárodné kritériá

Epidemiologická situácia sa riadi na regionálnej úrovni pokiaľ sú splnené základné celonárodné kritéria. Aktiváciou národných kritérií sa krajina prepína na vyšší stupeň /
resp. sa prepína naspäť na regionálny automat pri poklese kritérií (bez rozdielu v regionálnych charakteristikách).Kľúčové ukazovatele umožňujúce klasifikáciu epidemiologickej situácie na národnej úrovni:
● priemerný počet nových prípadov za 7 dní,
● počet hospitalizovaných na národnej úrovni,
● efektívne reprodukčné číslo (Rt).
Ak 2 z 3 indikátorov dosiahnu stanovený limit na celonárodnej úrovni, tak celá republika sa riadi opatreniami na celonárodnej úrovni a prechádza do vyššieho stupňa varovania. Prechod z jedného do nasledovného stupňa nastane ak sa dosiahnu 2 z 3 limitov. Prechod do vyššieho stupňa varovania je možný už v nasledujúci pondelok po prehodnotení
indikátorov. Na prechod do nižšieho stupňa je nutné dosiahnuť počet hospitalizácií a aspoň jeden z ďalších dvoch limitov (buď Rt, alebo priemerný počet prípadov). Uvoľňovanie je možné až po 13 dňoch od prehodnotenia.

Regionálne indikátory

Vyjadruje dynamiku ochorenia na danom území. Štandardné ukazovatele, ktoré sa používajú na takýto účel, sú (a) kumulatívna vekovo vážená denná incidencia za 14 dní (prípad nad a vrátane 65 rokov sa počíta za 4 prípady), (b) dynamika v 7 dňovej incidencií z týždňa na týždeň, (c) počet hospitalizovaných na 100.000 obyvateľov z daného okresu, a (d) lokálne zhodnotenie epidemiologickej situácie epidemiológmi na RÚVZ (napr. super-šírenie v populácii, charakter ohnísk, vekovo špecifická dynamika
a podobne). Tieto ukazovatele sú bližšie odôvodnené nižšie. Sumárne sa situácia hodnotí ako priemer skóre jednotlivých indikátorov. Skóre každého
indikátoru sa stanoví podľa hraničných hodnôt. Ak je napríklad vekovo-špecifická incidencia v zelenej zóne tak skóre tohto indikátoru je 1. Ak v oranžovej 2 atď.

Ak sa situácia v okrese zlepší tak pri indikovanej zmene farby automatu v okrese do nižšieho pásma sa čaká týždeň na stabilizáciu tohto stavu. "V prípade, že aj po týždni je indikovaný pokles pásma, preradí sa okres s platnosťou od ďalšieho pondelka do nového pásma (čiže 10 dní po prvotnej indikácií zlepšenia)," informuje ministerstvo zdravotníctva.

Ak sa situácia v okrese zhorší, okres vstupuje do nového pásma s okamžitou platnosťou nasledujúci pondelok. 

CELÉ ZNENIE COVIDAUTOMATU:

Vláda nariadila home office

Doteraz bolo odporúčané zamestnávateľom dať zamestnancom home office. Covid automat to mení. "Teraz to neodporúčame, ale nariaďujeme," povedal Krajniak. Od budúceho týždňa bude ministerstvo s inšpektorátmi práce kontrolovať možnosti home office. Minister priznal, že prišlo niekoľko podnetov ľudí, ktorí neboli na home office aj keď im to práca dovoľuje. 

Podľa údajov OECD má však potenciál pracovať z domu len 29 % Slovákov. “Aj toto má určité úskalia, pretože niektorí pracujú v malých bytoch, majú malé deti, alebo nemusia mať potrebné technické vybavenie," hovorí analytička Wood & Company Eva Sadovská. 

Núdzový stav 

zástupcovia koaličných strán informovali, že v stredu podvečer vláda prehodnotí predĺženie núdzového stavu. Jeho súčasťou je aj zákaz vychádzania. "Výnimky, ktoré budú, si môžete nájsť aj v covidautomate," povedala ministerka Kolíková. "Nečaká nás ľahké obdobie, ale to čo musíme urobiť je pomôcť tým, ktorí to najviac potrebujú. Sú to deti, pracujúci. Podporme pracujúcich, aby mohli dostávať plnú mzdu," povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. 

Zákaz vychádzania naďalej platí

Ako na tlačovej konferencii uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí, Slovensko je v čiernej zóne COVID automatu a pravdepodobne bude ešte niekoľko ďalších týždňov. Zároveň upozornil, že vzhľadom na to, že sa sprísnili kritériá na čiernu zónu, bude náročnejšie prejsť do miernejšej, bordovej zóny. "Sprísnili sme kritériá na čiernu zónu, ktorá je momentálne v covidautomate a týmito sprísnenými kritériami dovolíme, aby mohli deti začať chodiť do škôl,“ povedal minister zdravotníctva. Podmienkou je, aby počet hospitalizovaných klesol pod 3 tisíc. "Vtedy vieme prepínať do regionálneho módu alebo uvoľňovať," hovorí Krajniak. 

Karanténa pre infikovaných bude trvať 14 dní

Po novom bude karanténa pre infikovaných koronavírusom trvať 14 dní. Tento návrh pandemickej komisie bol schválený. Ako na tlačovej konferencii uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí, predĺženie karantény je potrebné vzhľadom na nové mutácie koronavírusu. Minister zároveň doplnil, že všetci, ktorí sa vrátia zo zahraničia, budú musieť na ôsmy deň karantény podstúpiť RT-PCR test, ktorý bude následne diagnostikovaný. Následne sa zistí, či nejde o nebezpečný typ mutácie koronavírusu. "Tento test bude uhrádzaný z verejného zdravotného poistenia,“ povedal minister.

Od pondelka sa otvárajú školy

Od pondelka 8. februára sa otvoria materské školy, prvý stupeň základných škôl a tiež končiace ročníky stredných škôl a odborných učilíšť. Internáty sa budú otvárať iba pre žiakov zdravotníckych stredných škôl. Aj to až o dva týždne."Budeme dbať na to, aby sa spustila prezenčná výučba," informoval minister školstva Branislav Gröhling a dodal, že žiaci, ktorí budú dochádzať majú podmienku negatívneho testu so sebou. Jarné prázdniny budú prebiehať v štandardnom režime. 

Všetci zamestnanci škôl, ktorí budú učiť prezenčne, budú potrebovať negatívne testy. Ako na tlačovej konferencii uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS), bez testu totiž nebudú môcť vstúpiť na pracovisko. Minister upozornil, že najmenej sedem dní starý negatívny test budú potrebovať aj rodičia žiakov. Podotkol, že žiaci, ktorých rodičia nepustia do školy, sa musia naďalej vzdelávať dištančne. Žiak tak bude mať dlhodobo ospravedlnenú absenciu. Avšak rodičia, ktorí deti nepustia, aj keď budú môcť do školy ísť, nemôžu naďalej poberať OČR. Negatívny test by mal mať aj žiak strednej školy v končiacom ročníku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy