Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Od pondelka sa otvárajú školy. Za týchto podmienok bude prebiehať prezenčná výučba
Zdielať na

Od pondelka sa otvárajú školy. Za týchto podmienok bude prebiehať prezenčná výučba

BRATISLAVA / Kvôli vážnej epidemiologickej situácii sprísnila vláda aj na odporúčanie odborníkov Covid automat. Paradoxne, vďaka sprísneniam kritérii v Covid automate v pondelok, 8. februára otvoria na Slovensku školy. Otvárať nemusia všetky školy, a ani testovať sa nebudú musieť všetci žiaci. Pravidlá a podmienky navštevovania školy vysvetlil minister školstva Branislav Gröhling.

Viac ako 33% žiakov do 18 rokov trpí depresiou v dôsledku dištančného vzdelávania a deficitu socializácia. Bol zaznamenaný štvornásobný nárast psychických ochorení u detí do 9 rokov a tridsaťnásobný nárast domáceho násilia. Toto sú jedny z najhlavnejších dôvodov prečo sa stalo vzdelávanie a návrat detí do škôl cieľom diskusií na pandemickej komisii a vo vláde. 

Najnovšie informácie o návrate do škôl:

  • Do škôl sa v pondelok budú môcť žiaci prvého stupňa základných škôl a žiaci končiacich ročníkov stredných škôl.
  • Deti do 10 rokov sa testovať nebudú, avšak zákonní zástupcovia budú musieť mať 7 dní platný negatívny test. Minimálne aspoň jeden z domácnosti.
  • Kontrola testov v školách nebude. Tak ako naposledy budú podpisovať čestné prehlásenie o negativite.
  • Stredoškoláci v posledných ročníkoch sa vrátia, podmienkou je negatívny test.
  • Prax by mala prebiehať na jar v rámci školy jari.
  • Jarné prázdniny ostávajú v štandardnom režime. 
  • Internáty sa otvoria najskôr od 23. februára iba pre študentov zdravotníckych škôl. Ostatní by mali dochádzať s negatívnym testom.
  • Testovať sa budú aj zamestnanci. Ich pretestovanie by mala zabezpečiť škola.
  • Rodičia, ktorí nebudú súhlasiť s nástupom žiakov do škôl, nebudú mať preplatenú OČR. Žiaci sa budú môcť zúčastniť aj naďalej výučby dištančne v podmienkach, akých to škola poskytne. Títo žiaci budú mať dlhodobo ospravedlnené hodiny. 

Ďalšie podrobnejšie informácie zverejnilo Ministerstvo školstva, vedy a výskumu SR na sociálnej sieti. Pripojili k nemu prehľad manuálu. 

S otváraním mnohí nesúhlasia

Otváranie škôl je v súčasnej epidemiologickej situácii risk. Priznal to aj minister zdravotníctva, aj školstva. Odborníčka pre starostlivosť o deti a dorast povedala, že rozhodnutie ohľadom vzdelávania bolo veľmi náročné. "Bolo to ťažké rozhodnutie, keďže sú tu nové mutácie vírusu. Naozaj by som chcela veľmi pekne všetkých rodičov, učiteľov a zriaďovateľov, aby pristupovali k otvoreniu zodpovedne," vyjadrila sa Elena Prokopová, odborníčka pre starostlivosť o deti. 

Potom ako oznámili tento nový bod Covid automatu sa niektorí starostovia ozvali s tým, že to pokladajú sa príliš vysoké riziko. Jedným z nich je aj primátor mesta Hlohovec, Miroslav Kollár. "Ja budem navrhovať, aby sme ešte školy neotvorili, považujeme to vzhľadom na rozšírenie ochorenie v okrese za prílišné riziko," okomentoval na sociálnej sieti aktuálne oznámené otváranie škôl Kollár. 

Pod videom ministerstva školstva, v ktorom oboznamovali s otváraním škôl sa rozvinula diskusia, v ktorej väčšina rodičov, ale aj učiteľov nesúhlasí s otváraním. Boja sa možného rizika nákazy aj neefektívnosti kontroly negatívnych testov. Niektorí tvrdia, že sa školy budú znovu zatvárať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy