Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V nemocnici bol tri týždne, ale zvládol to. 101-ročný dôchodca z Kysúc zdolal COVID-19
Zdielať na

V nemocnici bol tri týždne, ale zvládol to. 101-ročný dôchodca z Kysúc zdolal COVID-19

KYSUCE / V boji s koronavírusom sa môžu diať aj malé zázraky. Jozef Krížek je jeden z najstarších ľudí na svete, ktorým sa podarilo zdolať COVID-19. Jozef má 101 rokov, pochádza z Kysúc a veľmi sa teší, že si konečne môže dať guláš, lebo ten mu vraj v nemocnici nedali.

Pán Jozef je veľmi rád, že môže byť znova vo svojom domove dôchodcov v Zborove nad Bystricou. "Pán Jozef Krížek, ktorý má 101 rokov, prekonal Covid-19 a ja som nesmierne rád, že táto choroba, ktorú prekonal, tak zanechala miminálne zdravotné následky na jeho telesnom i duševnom zdraví," hovorí starosta Zborova nad Bystricou Juraj Hlavatý. 

Keď ho zasiahlo nebezpečné ochorenie, musel ležať tri týždne v čadčianskej nemocnici. Vraví, že najviac mu chýbali kamaráti dôchodcovia, či domáca strava, ktorú im v zariadení pre seniorov varia ich kuchárky. "V nemocnici zle, tabletky ti dávajú, a nejakú omáčku, knedlíky nevaria, ani guľáš," hovorí Jozef. 
"Priebežne mu dávali kyslík, nakoľko tie saturácie boli nižšie, ale ten stav bol v rámci normy, nebol ten priebeh veľmi ťažký," hovorí vedúdca ZPS Zborov nad Bystricou Janka Matušíková. 

O jeho živote sa nedá povedať, že by nebol ťažký. Spolu s manželkou vychoval osem detí. Za robotou musel dochádzať do Čiech. "Bol ako robotník na železnici v Bohumíne, spomínal, že to bola veľmi ťažká práca, ale dokázal tak zabezpečiť rodinu," hovorí sociálna pracovníčka ZPS Mária Strýčková. 

Samozrejme, teraz nie, ale keď môžu, jeho blízki príbuzní, ho často chodia navštevovať. No do rodiny pána Jozefa už patria aj ženy, ktoré sa dennodenne starajú o to, aby mu nič nechýbalo."Pán Jozef je náš milý zlatý deduško, deduško ako z rozprávky," hovorí opatrovateľka ZPS Viera Prokopičová. 
"Veľmi sa tešíme, že covid zvládol takto bravúrne, lebo deduška máme strašne radi," hovorí  Matušíková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy