Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Česká polícia vypátrala po 28 rokoch unikátny obraz zo Slovenska
Zdielať na

Česká polícia vypátrala po 28 rokoch unikátny obraz zo Slovenska

PRAHA / Českí policajti vypátrali vzácny obraz svätého Klimenta, ktorý pred takmer 30 rokmi ukradol zlodej z kostola v Rožňave. Vďaka československej spolupráci je už opäť u majiteľa.

Na začiatku bola krádež, a to pred 28 rokmi. V roku 1993 niekto ukradol vzácny obraz svätého Klimenta z kostola na Kalvárii v Rožňave. "Odtiaľ poputoval do súkromnej zbierky zberateľa na Morave. Ten podľa vyšetrovania nemal o pochybnom pôvode umeleckého diela nemal žiadne indície," objasnil policajný hovorca Bohumil Malásek.

O 28 rokov neskôr, súčasnosť

Na internetovej aukcii sa ukradnuté umelecké dielo Antona Haffnera pokúša predať muž z Česka. A to za desiatky tisíc korún. "Obraz sa minulý rok s povoleniami snažil predať na aukcií. To si však všimli pôvodní majitelia," dodal Malásek.

Muž tvrdí, že o krádeži nevedel, predať obraz na verejné aukcii by podľa polície bolo naivné. Tá teraz bude overovať, či muž môže mať s krádežou niečo spoločné alebo ho jednoducho len od niekoho do svojej súkromnej zbierky kúpil.

Potom by sa muselo pátrať po predchádzajúcich vlastníkoch, stopa by ich tak mohla doviesť ku zlodejovi. "V rámci medzinárodnej policajnej spolupráce sme na žiadosť slovenských kolegov mohli maľbu zaistiť a následne vrátiť. Prípad vyšetrujeme ako podozrenie z legalizácie z trestej činnosti, " uzavrel Malásek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy