Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Bývalí príslušníci ŠtB pykajú za minulosť, postavili ich pred súd
Zdielať na

Bývalí príslušníci ŠtB pykajú za minulosť, postavili ich pred súd

SLOVENSKO/ČESKÁ REPUBLIKA / Domové prehliadky, fingované prepadnutia na ulici, ale aj vyhrážky fyzickou likvidáciou. Na vlastnej koži to zažili odporcovia komunistického režimu. Bývalí príslušníci tajnej polície za to čelia obvineniam zo zneužitia právomocí verejného činiteľa.

Za šikanu postavili pred súd skupinu bývalých príslušníkov ŠtB. Podieľali sa na akcii Asanácia, ktorej cieľom bolo prinútiť k emigrácii disidentov z radov Charty 77. Najnovšie sa jeden z obžalovaných dohodol na vine a treste. "V takejto kauze je to prvá dohoda," hovorí česká sudkyňa Olga Kalašová. 

Príslušník ŠtB schválil šikanu Brabenca

Spomínaný príslušník ŠtB schválil šikanu hudobníka skupiny Plastic People of the Universe Vratislava Brabenca. Toho vtedajší tajní deptali výsluchmi a vyhrážali sa únosom jeho ženy. "Dopustil sa zneužitia právomoci verejnej osoby," hovorí Kalašová. 

Za šikanu disidentov na Slovensku nebol zatiaľ nikto odsúdený

"Postih príslušníkov ŠtB by bol možný aj dnes, ak by platila novela trestného zákona o vylúčení takýchto trestných činov z premlčania," informuje Ľubomír Morbacher z Ústavy pamäti národa (ÚPN).

Pred spravodlivosťou ako jeden z mála neunikol bývalý šéf ŠtB generál Lorenc. "Bol vlastne jediným potrestaným komunistickým zločincom na Slovensku za zneužitie právomocí verejného činiteľa v 90. rokoch," informuje Morbacher. 

Podľa pracovníka ÚPN nikdy nie je neskoro na potrestanie zločinov

 "Máme poslednú príležitosť ako sa vysporiadať s príslušníkmi ŠtB a štátnych orgánov z minulého režimu," hovorí Morbacher.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy