Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V nemocniciach chýbajú zdravotné sestry, povolať ich chodí aj polícia. Ak odmietnu, môžu dostať vysokú pokutu
Zdielať na

V nemocniciach chýbajú zdravotné sestry, povolať ich chodí aj polícia. Ak odmietnu, môžu dostať vysokú pokutu

LEVICE / Nemocnica v Leviciach od začiatku tohto týždňa rozkazom povoláva lekárov a sestry do služby. Povolávacie rozkazy si už z rúk polície prevzali aj sestričky v Bratislave, v Trenčíne a v Čadci. Niektoré z nich však zároveň hľadajú právnu pomoc. Na výplatnej páske mali totiž výrazne menej ako za prácu v ambulancii. A to ich povolávajú na oveľa rizikovejšie pracovisko, na Covid oddelenia.

Nemocnica v Leviciach má viac pozitívne testovaných pracovníkov ako pacientov na covid lôžkach. 116 zdravotníkov je v karanténe alebo čerpá PN-ku pre iné dôvody. Pacientov na covidových lôžkach je 58. "Na koronavírus ochoreli nosní lekári, internisti, pneumológ, lekár zabezpečujúci internistický urgent a rovnako kritická je situácia aj medzi sestrami," informovala hovorkyňa nemocnice v Leviciach Martina Pavlíková. 

Povolávacie rozkazy už dostali desiatky zdravotníkov aj v iných mestách. Do rúk ich ale častejšie dostávajú zdravotné sestry, nie lekári. "Príkaz na pracovnú povinnosť dostalo počas vyhláseného núdzového stavu za celý čas jeho trvania spolu 71 pracovníkov zdravotníckeho personálu a päť lekárov," konštatovala hovorkyňa ministerstva vnútra, Michaela Paulenová. Jedna zo sestier ale zostala poriadne v šoku potom, čo chcela pomôcť a v ambulancii si vybavila za seba záskok. "Viete, keď povolajú sestru tak ambulancia je nefunkčná. My sme hovorili VÚC, aby naozaj zvážila kde tú sestru zoberie a najprv vyriešili chod ambulancie," povedala Dolinková zo Zväzu ambulantných lekárov. Jedna z povolaných sestier za odpracovaný mesiac v nemocničnom zariadení dostala o 400 eur menej na výplate ako jej dáva lekár v ambulancii. "O 400 euro menej to viete to úplne zamáva tou rodinnou ekonomikou. Bola v šoku a obrátila sa na nás s prosbou o pomoc," prezradil Lukáš Kober z Komory zdravotných sestier. Mňa to mrzí, ale to je zákon o hospodárskej mobilizácii, ktorý ustanovuje ako sa odmeňuje práve takáto pracovná povinnosť," reagoval minister zdravotníctva Marek Krajčí. Komora sestier tiež kritizuje slabý prehľad okresných úradov v evidencii zdravotných sestier. Povolávajú aj sestry, ktoré si môžu uplatniť výnimku a prácu odmietnuť. "Je to veľmi stresujúce, keď vám zazvoní nečakane polícia pri dverách a núti vás okamžite podpísať papier inak vám hrozí na nepodpísanie pokuta vo výške 330 eur a ked nenastúpite tak pokuta 30 tisíc eur," vysvetlil situáciu Kober. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy