Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Spišskom Podhradí uzavreli pre Covid-19 časť mesta. Niektorí obyvatelia sa po návrate zo zahraničia nikomu neprihlásili
Zdielať na

V Spišskom Podhradí uzavreli pre Covid-19 časť mesta. Niektorí obyvatelia sa po návrate zo zahraničia nikomu neprihlásili

BRATISLAVA / Na Slovensku pribudlo 9 nových prípadov nákazy koronavírusom. Štyri sú z okresu Levoča. Ide o matku a tri dcéry zo Spišského Podhradia, ktoré sa vrátili z Anglicka. Ich otec má zatiaľ test negatívny. Primátor mesta sa obáva tretej vlny koronavírusu.

Primátor Spišského Podhradia sa obáva tretej vlny koronavírusu v jeho meste. Podľa jeho slov bola prvá vlna v období, keď ľudia pracujúci v rakúskych Alpách sa vracali domov. "To sme zvládli, potom prišlo Anglicko, kedy Rómovia sa vrátili z Anglicka. Tam sme mali ďalšie tri prípady a mali sme testovaných 600 ľudí," uviedol pre TV JOJ Michal Kapusta. 

V období od 6. do 9. júna sa z Anglicka vrátili štyri rodiny. Ide o 19 ľudí. "Máme výsledky len z jednej rodiny, to je päť ľudí. Z toho štyri ženy sú pozitívne. Testovaní boli rodičia a dcéry. Otec zatiaľ nebol pozitívny. Matka a dcéry pozitívne boli," dodal Kapusta. 

"Čo je na tom najhoršie, všetko sa uvoľňuje. Viacmenej všetci berú, že sme tu koronu zvládli... Títo, čo prišli, sú kvázi v karanténe, bolo im povedané, že majú ostať doma, ale na tom sídlisku medzi sebou normálne komunikovali aj sa stretávali. Mám veľké obavy, že tento výsledok pozitívnych testov nebude konečné číslo," obáva sa Michal Kapusta. 

Ohnisko do karantény

Na sídlisku, kde býva spomínaná rodina, je 40 domov. Podľa primátora tam býva 250 až 300 ľudí. "Relatívne aj jedna komunita, ktorá sa rada stretáva a vždy sú spolu. Obavy sú na mieste. Čakáme na ostatné výsledky, a zatiaľ, čo sme urobili, sme ohraničili ohnisko, uzatvorili sme priestor. Všetky domy majú vlastné zásobovanie pitnou vodou. Čo sa týka potravín, majú rodiny, ktoré im to zabezpečujú," dodáva primátor. 

Mesto už uzavrelo škôlku, do ktorej chodili deti z tejto lokality aj z mesta. "Zajtra máme sedenie všetkých riaditeľov školských zariadení. Asi neotvoríme druhý stupeň na základných školách, lebo máme kopec detí z tohto sídliska. Uvidíme, čo bude ďalej," hovorí primátor Spišského Podhradia. 

Má obavy

Primátor priznáva, že sa mu ozvali ľudia, o ktorých ani nevedel, že sú doma. "Týždeň sú doma, neprihlásili sa nikde, lebo každý na to, už by som tak trochu povedal, že kašle. Teraz mi volajú, že sú doma a ideme to hlásiť na regionálny úrad verejného zdravotníctva. Možné je, že v Podhradí nemám len 19 ľudí, navrátilcov z Anglicka, ale že je ich aj viac," dodal Michal Kapusta. 

​Pozrite si rozhovor so starostom Spišského Podhradia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy