Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Smart karanténa stále nefunguje. Martin Klus sa ospravedlnil občanom
Zdielať na

Smart karanténa stále nefunguje. Martin Klus sa ospravedlnil občanom

BRATISLAVA / V piatok popoludní, približne o 15tej hodine, malo Slovensko spustiť do ostrej prevádzky aplikáciu eKaranténa a dať tak prišelcom zo zahraničia možnosť vyhnúť sa štátnej karanténe. Aplikácia je stále nefunkčná. Krátko po 20:00 zvolal informatik Ján Bučkuliak tlačovú besedu na hraniciach, aby vysvetlil, kde nastala chyba.

Bezpečnosť aplikácie pre používateľa totiž musia schváliť spoločnosti Apple a Google a zatiaľ sa tak nestalo. "Na stránke korona.gov je zverejnený presný popis. Po prvé treba vyplniť formulár, po druhé stiahnuť a aktivovať aplikáciu. Tá ale nie je ešte schválená, tým pádom tretí bod a teda príchod na hranice, nemohol ešte prebehnúť," uviedol informatik Ján Bučkuliak. Na hraniciach pri vstupe na Slovensko sa popoludní začali tvoriť kolóny áut, v ktorých ľudia stále čakajú, kedy bude aplikácia v prevádzke, aby mohli hranice prekročiť.

"Informovanosť mohla byt lepšia z našej strany, aj preto by som sa chcel ospravedlniť občanom," povedal na margo smart aplikácie štátny tajomník MZV Martin Klus.

Bezplatná mobilná aplikácia bude zaznamenávať pohyb majiteľa telefónu a vyhodnocovať, či dodržiava podmienky domácej izolácie. Aby ju nebolo ľahké oklamať, môže Vás kedykoľvek vyzvať, aby ste odoslali fotografiu, ktorou dokážete, že mobil máte pri sebe.

​Na vypätú situáciu reagoval aj premiér Igor Matovič prosredníctvom sociálnej siete.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy