Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Od soboty platia vyhradené hodiny na nákup pre seniorov. Ako ľudia nariadenie rešpektovali?
Zdielať na

Od soboty platia vyhradené hodiny na nákup pre seniorov. Ako ľudia nariadenie rešpektovali?

BRATISLAVA / Od dnešného rána platia v potravinách špeciálne vyhradené otváracie hodiny pre seniorov. Naše štáby sa boli pozrieť ako to vyzeralo v jednotlivých krajoch. V hlavnom meste boli od 9 -12-tej obyvatelia zodpovední a rešpektovali nákupný čas určený pre starších ľudí. V ostatných častiach Slovenska to však až tak ružovo nevyzeralo.

Kežmarčania k dôchodcom veľmi ohľaduplní neboli. Úderom 9:00 hodiny sa nič nezmenilo. Aj napriek našej otázke, či vedia, že by do obchodu nemali chodiť, niektorí ľudia odpovedali "hej, viem o tom." Do obchodu s potravinami ale aj tak vstúpili. 

"Myslím si, že až teraz sme to medializovali toto opatrenie, takže naozaj vyzývame všetkých ľudí, jednak tých starších, aby využívali tento čas medzi 9.00 a 12.00. A všetkých ostatných, ktorí sú mladší, aby v tom čase do toho obchodu nešli a išli v iných hodinách," vyhlásil hlavný hygienik Ján Mikas. 

"Je to dobre aj nie, ja som na materskej ja si potrebujem takto zrána nakúpiť," povedala obyvateľka Kežmarku. "Tak sem tam by sa to dalo prepáčiť, ale je to pre nás, tak by sme boli radi, keby sme to mohli využívať," vyjadrili sa seniori. 

Situácia v Komárne

Krátko po 10:00 ráno napriek tomu, že o takomto čase by do obchodu mali vstupovať len dôchodcovia, sme sa pozreli, čo sa tam dialo. "Keby tu boli dôchodcovia, tak počkám, alebo sa vrátim naspäť," vyjadrila sa jedna z nakupujúcich.

O čase vyhradenom špeciálne pre nakupovanie seniorov informovali nielen médiá, ale aj drobný oznam na výklade supermarketu. Prichádzajúcich nikto nekontroloval, odporučenie viac ako polovica zákazníkov ignorovala.

"Čo teraz dáme 10 000 policajtov do tých prevázdok, aby tam boli? Nie, to je najmä o našej zodpovednosti," poznamenal premiér Igor Matovič.  "Je to odporúčanie, ale je to zároveň hygienické usmernenie hlavného hygienika. Kto nebude rešpektovať toto usmernenie môže mu hroziť uzavretie prevádzky," povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí. 

Slabšia imunita ale trápi aj občanov, ktorí majú menej ako 65 rokov. Do redakcie nám prišiel e-mail od diváčky, ktorý znel nasledovne:

"My, ZŤP, máme problém, lebo nevieme, kedy môžeme ísť na nákup do potravín. Všade sú pokyny, že od 9:00 do 12:00 hod. budú prednostne púšťaní dôchodcovia nad 65 rokov. Mnohí máme ale závažné zdravotné ochorenia - sme onkopacienti, cukrovkári na inzulíne, astmatici. Môžu nás kvôli nášmu veku nevpustiť v tom istom čase na nákup potravín, keď nespĺňame vekovú hranicu?" 

"Keď rodina ignoruje onko pacienta, je to smutné, možno ju nemá. Keď priatelia ignorujú onkopacienta, je to takisto smutné. Absolútna väčšina samospráv už dnes túto službu sa snaží poskytovať, veľa dobrovoľných iniciatív takých je, a keď nie, musí si ísť nakúpiť sám," vyjadril sa na sobotňajšej tlačovke premiér Matovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy