Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Strach z koronavírusu ju takmer usmrtil. Seniorka si zaliala kávu dezinfekciou Anticovid
Zdielať na

Strach z koronavírusu ju takmer usmrtil. Seniorka si zaliala kávu dezinfekciou Anticovid

PRAHA / V Česku sa priotrávila dôchodkyňa, ktorá vypila dezinfekciu AntiCovid. Bála sa nákazy koronavírusom. Uškodila si však a jej život bol v ohrození.

Zvracala a nemohla sa pohybovať, spolubývajúci seniorky zavolali okamžite na tiesňovú linku. 

Na stole bol hrnček s kávou, z ktorého záchranári cítili divný zápach, žena si namiesto horúcej vody zaliala kávu dezinfekciou Anticovid. Záchranári ženu okamžite previezli do nemocnice. "Obsahuje 80-percentný  alkohol, dráždi sliznice, pretože odvádza vodu z tých slizníc, vysušuje ich, takže vzniká zvracanie. Vo vyšších dávkach môže navodiť bezvedomie až zástavu srdca," vyjadril sa Marek Hylebrant, pracovník záchrannej služby. 

Žena priznala, že vypila dve deci dezinfekcie, 80-percentný alkohol v tomto množstve ju ale mohol zabiť. Pred požitím dezinfekcie lekári dôrazne varujú. "Nato dávať pozor. Apelujem, prosím, nekonzumovať dezinfekčné prostriedky," upozornil záchranár. 

Zároveň psychológovia vyzývajú členov rodiny. Seniori sa boja, pretože sú ohrozenou skupinou, potrebujú preto radu najbližších. "Chcelo by to, aby ich tí najbližší ukľudnili, vysvetlili celú situáciu, aby nerobili takéto veci," dodal záchranár Hylebrant. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy