Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vláda zmenila legislatívu, aby ochránila zdravotníkov: Sú čoraz častejšie vystavení agresivite zo strany ľudí
Zdielať na

Vláda zmenila legislatívu, aby ochránila zdravotníkov: Sú čoraz častejšie vystavení agresivite zo strany ľudí

SLOVENSKO / Aktuálne máme približne 2 600 záchranárov - zdravotných, horských či hasičských. Spolu s inými zdravotníckymi pracovníkmi sú čoraz častejšie vystavení agresivite zo strany ľudí. Pre tretiu vlnu pandémie i prísnejšie opatrenia, im v mnohých prípadoch musia asistovať policajné hliadky. Vláda preto zmenila legislatívu a prijala prísnejšie postihy. Komora zdravotníckych záchranárov ale tvrdí, že sankcie nestačia

Na množiace sa útoky na zdravotníkov upozorňuje dlhodobo Komora zdravotníckych záchranárov ako aj médiá. Na krízovom štábe preto nedávno prebehli búrlivé debaty, ako zdravotníkov ochrániť. Následne politici zmenili legislatívu a prijali prísnejšie postihy. "Pokuta až do výšky 1000 eur hrozí tomu, kto napríklad zmarí poskytovanie zdravotnej starostlivosti," vysvetlila hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. Komora zdravotníckych záchranárov ale spokojná nie je. Obávajú sa, že ani tisíc eurová pokuta stačiť nebude a požadujú, aby bol útok na záchranárov či zdravotníkov ako takých, v legislatíve zmenený na trestný čin.

"A to sa momentálne neudialo, je to ako priestupok, je tam nejaká finančná pokuta, nemyslím si, že toto je tá cesta, ktorou sme chceli ísť," vyjadril sa František Majerský z Komory zdravotníckych záchranárov. Už niekoľko rokov totiž záchranári majú štatút chránenej osoby, útočníkom by tak mal podľa zákona hroziť dvojnásobný trest, čo ale v praxi doteraz akosi neplatilo. "Dokonca tí utočníci sa zasmejú potom neskôr, že vidite, nič mi nehrozilo. A toto musí skončiť," dodal Majerský. "Táto právna úprava, ktorá suvisí s priestupkami, nepovažujeme ju za konečnú," reagovala ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková. Aktuálne musia policajné hliadky i vojaci poskytovať súčinnosť zdravotníkom a očkovacím tímov na viacerých miestach. "K tomuto jednoznačne nesmie dochádzať a nesmie pár desiatok/stoviek ľudí terorizovať ostatných slušných ľudí SR," vyjadril sa minister vnútra SR Roman Mikulec. "Práve od štvrtku, 18. novembra, sme nasadili 400 príslušnikov ozbrojených síl SR na riešenie kovidovej situácie," reagoval minister obrany SR Miroslav Naď.

​Záchranár Jakub sám zažil útok od odporcov očkovania

"Najskôr slovné útoky, vulgárne, potom to došlo do fyzických, že nás vytláčali aj nás aj pacientov, aby znemožnili priebeh toho očkovania," vyjadril sa v minulosti záchranár a člen očkovacieho tímu Jakub Vrábel. "Verím tomu, že po rokovaniach s pani ministerkou sa nám to podarí a záchranári budú viac chránení," dodal Majerský. "Ako ministerka spravodlivosti môžem uviesť, že sa zaoberáme aj trestnoprávnou úpravou a tú predstavím v súvislosti s novelou trestného zákona v najbližších dňoch, ešte v tomto mesiaci" reagovala Mária Kolíková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy