Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Rezort zdravotníctva zháňa ľudí na pomoc proti koronavírusu. V teréne sú už aj vojaci
Zdielať na

Rezort zdravotníctva zháňa ľudí na pomoc proti koronavírusu. V teréne sú už aj vojaci

BRATISLAVA / Po celom Slovensku momentálne ministerstvo zdravotníctva spolu s hygienikmi hľadajú medikov na výpomoc. Po dohode s dekanmi zdravotníckych fakúlt, si študenti takto budú môcť urobiť aj prax. Okrem študentov medicíny sú pripravení pomôcť aj vojaci, ktorí sú v pohotovosti a už teraz asistujú na odberných miestach.

Ivan je jeden zo študentov medicíny, ktorý v marci nesedel doma rozhodol sa pomáhať, či už na infolinke, alebo priamo pri odberoch. V teréne je doteraz a momentálne pomáha aj pri nábore medikov. "V rámci Univerzity Komenského v Bratislave momentálne z piateho a šiesteho ročníka sme zohnali do zopár tímov, ktoré máme behom dvoch dní, 150 ľudí," vyjadril sa Ivan Fuljer. Na webovej stránke ministerstva zdravotníctva je od pondelka zoznam regionálnych úradov verejného zdravotníctva, ktoré hľadajú výpomoc. "Že sa hľadajú študenti do mobilných odberových miest, tam je asi najväčší nedostatok," informovala  Michaela Kostičová z lekárskej fakulty UK. Študenti za túto prácu dostanú finančné ohodnotenie. Medici zároveň môžu týmto získať aj prax.

Rezort obrany je pripravený poskytnúť vojakov na pomoc so zvládaním druhej vlny epidémie. Už teraz môžeme vidieť vojakov na miestach, kde zdravotníci, študenti medicíny robia odbery vzoriek na testovanie.

"Na zriadenie týchto miest poskytli kontajnery ISO1C a denne nasadzujú vojakov do zmiešaných hliadok pri vstupe. Počet takto nasadených vojakov sa denne mení podľa požiadaviek Policajného zboru SR. Aktuálne 5. októbra je nasadených 36 vojakov," vyjadrila sa hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková. Vojaci sú podľa ministra Naďa pripravení pomáhať aj s odbermi. Momentálne sú v pohotovosti, pripravení ísť od terénu bezprostredne po prijatí požiadavky. Pri prvej vlne ich takto denne pomáhalo 1 500. Aj na takých miestach, ako sú domovy sociálnych služieb bude potrebná pomoc aj zvonku v podobe intervenčných tímov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy