Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Výber šéfa polície sa blíži: Kandidatúru pre TV JOJ potvrdil aj dočasný prezident Peter Kovařík, prezradil plány
Zdielať na

Výber šéfa polície sa blíži: Kandidatúru pre TV JOJ potvrdil aj dočasný prezident Peter Kovařík, prezradil plány

BRATISLAVA / Svoju kandidatúru na šéfa polície pre televíziu JOJ potvrdil aj ďalší záujemca. Je ním dočasne poverený policajný prezident Peter Kovařík, ktorý mužov zákona nateraz vedie. Do výberového konania pripravuje projekt, podľa ktorého by chcel políciu prerobiť. Inšpiráciu preň čerpal aj v Spojených štátoch. Termín podávania prihlášok na pozíciu policajného prezidenta vyprší koncom októbra.

"Je veľa vecí, ktoré vidím a bude ich pomaly treba presadzovať do praxe," vyjadril sa Peter Kovařík, prezident PZ SR. Peter Kovařík - policajný prezident, ktorý v kresle vystriedal svojho predchodcu Milana Lučanského. Kovařík je na poste najvyššie postaveného policajta niečo vyše mesiaca. Dnes tak už na vlastnej koži zažíva reálne problémy slovenskej polície.

"Ako ja hovorím snažím sa to prežiť. Je toho veľa na ten začiatok. Ale vedel som do čoho idem," pokračoval Kovařík. Niekdajší šéf preventívnej protikorupčnej inštitúcie pri Úrade vlády je zatiaľ iba povereným policajným prezidentom. Svoju ambíciu stať sa policajným náčelníkom na dlhšiu dobu dnes už otvorene priznáva. "Dnes som nastavený tak, že verím, že to stihnem, a že sa prihlásim," vyhlásil. 

Po šéfovi zásahového LYNX komanda, Štefanovi Hamranovi, je tak druhým, ktorý oficiálne potvrdil svoju kandidatúru. "Od uchádzačov sa okrem iného vyžaduje najmenej 10-ročná prax v Policajnom zbore, vysokoškolské vzdelanie II. stupňa a špecializované policajné vzdelanie. Spolu so životopisom je potrebné doručiť aj koncepciu rozvoja a riadenia Policajného zboru," informovala hovorkyňa ministerstva vnútra Barbara Túrosová. 

Chce systémové zmeny v policajnom zbore 

Kovařík tvrdí, že do verejného vypočúvania, s ktorým sa pri výbere policajného prezidenta ráta, pôjde podľa jeho slov s jasnou predstavou systémových zmien v policajnom zbore. Netají sa tým, že inšpiráciu pre ne čerpal v Amerike, kde istý čas pôsobil, ako policajný pridelenec. "Napríklad. A teraz otvorím kacírsku myšlienku. Policajti majú zastavovať a kontrolovať osoby a motorové vozidlá, ak tí vodiči spáchajú nejaký priestupok. Napríklad. žiadne vyberanie pokút na mieste. Také dohadovanie sa o tom, či áno, alebo nie, v akej výške, to je iba taký nástrel na pochybenie policajta, na korupciu." 

Na čo by sa sústredil vo vodách kriminality?


Kovařík však hovorí aj o systémových zmenách, v samotných policajných štruktúrach. Čo sa týka kriminality, sústredil by sa najmä na boj s hospodárskou kriminalitou, ktorá spôsobuje najvyššie škody. S momentálnou činnosťou Národnej kriminálnej agentúry je spokojný. Spoluprácu s jej šéfom Branislavom Zurianom si vie predstaviť aj do budúcna. "Ja s tým nemám žiadny problém. Otázne je ako bude nastavená legislatíva. Či budú robené výberové konania. Ale aj keby boli robené, vôbec nevidím problém v tom, aby pokračoval," dodal  Peter Kovařík, prezident PZ SR. 

Medzičasom médiami prebehli informácie o údajnej manipulácii s dôkazmi vo vyšetrovaní prípadu týkajúceho sa rekonštrukcie bratislavského hradu a bývalého štátneho tajomníka Viktora Stromčeka. Kovařík v tejto kauze podozrenia odmieta a minister vnútra mu verí. Otázkou však je, či sa na tom zhodnú s premiérom, ktorý už avizoval, že sa o prípad bude zaujímať.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy