Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Odborník na hoaxy Šnídl: Hoaxy vás môžu obrať o peniaze, ale aj ublížiť na zdraví
Zdielať na

Odborník na hoaxy Šnídl: Hoaxy vás môžu obrať o peniaze, ale aj ublížiť na zdraví

BRATISLAVA / Hoaxy už nie sú iba výmyslom, ktorý píšu a hovoria ľudia komu a kde chcú. Hoaxami sa zaoberá aj polícia. Vedomé šírenie dezinformačných správ je trestné. Testovanie na COVID-19 stanoví aj prítomnosť ľudskej DNA, nosiť rúško je protiústavné a spôsobuje vdychovanie vysokej koncentrácie oxidu uhličitého. Takéto a mnohé ďalšie nezmysly kolujú čím ďalej tým viac internetom.

Ako bojovať voči nepravdivým správam?

Nebezpečenstvo hoaxov nezávisí len od dôveryhodnosti informácii, ale môže to zájsť až k utrácaniu peňazí. "Je to taký fenomén sociálnych sietí, na ktorých sa šíria rôzne súťaže, kedy vám nejaká anonymná stránka sľubuje, že môžete vyhrať napríklad kuchynskú linku, auto alebo práčku iba za zdieľanie. Vy splníte podmienku zdieľania a administrátor následne kontaktuje vašich priateľov, ktorým sa to páči a žiada od nich číslo kreditných kariet," opisuje spôsoby získania peňazí Vladimír Šnídl, odborník na falošné správy a hoaxy. 

Zdravotnícke hoaxy sú samostatná skupina. "Šírenie hoaxov v zdravotníckej oblasti je nebezpečný fenomén. Napríklad na Slovensku sa stalo, že ľudia odmietli onkologickú liečbu, pretože uverili nezmyslom, že sa môžu vyliečiť citrónmi a nespolupracovali s lekármi," uvádza príklad Vladimír Šnídl. 

Nebezpečenstvo hoaxov vás nielen môže obrať o peniaze, ale môže ublížiť na zdraví. Ľudia nie sú zvyknutí dohľadávať a zisťovať si správnosť informácií. 

Užívatelia na sociálnych sieťach konajú prvoplánovo a intuitívne. Ak sa im informácia zdá dôveryhodná, ďalší zdroj nehľadajú a jednoducho to zdieľajú a šíria ďalej. "Odporúčam takú metaforu, predstavte si, že je prvý apríl. Každý, kto príde na sociálne siete, registruje informácie, ale neverí ich pravdivosti, lebo je prvý apríl. Ideálne, aby si toto povedal človek každý deň," radí Vladimír Šnídl. 

Je mimoriadne ťažké zachovať sa v situácii, kedy váš známy príde s hoaxom, správne. Najjednoduchším spôsobom ako človeka zneistiť v jeho presvedčení o hoaxe je pýtať sa na zdroj. Je možné, že v ňom prebudíte pochybnosti a začne si zdroje viac všímať. 

Ako si overiť správnosť informácii? Pravidlo, keď nepoznám - nezdieľam, patrí v prípade hoaxov na prvé miesto. 

AKO ODHALIŤ HOAX?
- presviedča o svojej dôležitosti, obsahuje slová typu: nebezpečie, hrozba, varovanie
- veľmi naliehavo sa snaží presvedčiť o tom, že je z dôveryhodných zdrojov, prípadne, že informácia unikla z tajných zdrojov
- vyzýva k šíreniu alebo zdieľaniu správy

V prvej vlne boli dezinformátori nepripravení

V predchádzajúcich rokoch boli hoaxy spojené najmä s témou migrantov. V roku 2020 ide o šírenie hoaxov v oblasti pandémie koronavírusu. Najčastejšie o nariadeniach, ktoré schváli vláda. 

Na začiatku epidémie polícia nezaznamenala veľký nárast šírenia hoaxov. Počas prvej vlny pandémie ukazujú štatistiky takmer nulové šírenie nepravdivých informácii. "V prvej vlne naozaj Slovensko nepodľahlo toľkým dezinformáciám ako dnes, pretože v tom čase tá korona zasiahla celý svet aj dezinformátorov nepripravených. Tým slovenským chýbali kvôli nepripravenosti inšpirácie zo zahraničia. Najvyšší prírastok počtu hoaxov sme zaznamenali v prvých týždňoch mesiaca september," prezrádza Dávid Púchovský z policajného prezídia SR. Hoaxy sa týkajú hlavne nosenia rúšok a toho, čo spôsobujú. Vo všeobecnosti sa snažia odľahčiť celkový dopad pandémie. Dezinformátori skresľujú počty mŕtvych v zahraničí, ale aj doma. 

Dôvody prečo šíriť nepravdivé alebo skresľujúce informácie je možné zaradiť do 3 skupín. Prvou skupinou a zároveň najnebezpečnejšou sú spravodajské služby alebo súkromné inštitúcie, o ktorých sa hovorí aj ako o hybridných hrozbách. V rámci individuálnych šíriteľov môže byť cieľ zištný, teda predaj výrobku alebo ide o upútanie pozornosti. Tretiu skupinu tvoria ľudia, ktorí týmto nepravdivým informáciám naozaj veria

Trestný zákon na Slovensku neobsahuje pojem hoax, zaraďuje sa pod skupinu šírenia poplašných správ. Trestná sadzba od mesiacov až do výšky 8 rokov. 

"Polícia rieši niekoľko aktívnych prípadov šírenia dezinformácii a možno najznámejší v poslednom období mesiacov je prípad audionahrávky, keď ženský hlas zľahčoval celý dopad koronavírusu. Musím povedať, že napriek anonymite nahrávky bola rýchlo vystopovaná," oboznamuje o výsledku známeho prípadu Dávid Púchovský.  

Najčítanejšie správy