Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rodičia, ktorí neplatia alimenty, môžu prísť o vodičáky: Ak majú na benzín, majú aj na svoje dieťa
Zdielať na

Rodičia, ktorí neplatia alimenty, môžu prísť o vodičáky: Ak majú na benzín, majú aj na svoje dieťa

BRATISLAVA / Nezodpovední rodičia, ktorí neplatia alimenty, môžu prísť o vodičský preukaz. Umožňuje im to zákon, ktorý u nás platí od roku 2009. Pri presadzovaní zákona poslanci v tom čase argumentovali, že kto má peniaze na benzín, má aj na alimenty. Policajti na príkaz exekútorov každý rok zadržia stovky vodičských preukazov.

Za posledných 5 rokov zadržala polícia na základe exekútorského príkazu 2680 vodičských preukazov. "V tomto roku to bolo takmer 400 zadržaných vodičských preukazov," povedala hovorkyňa PZ SR Denisa Bárdyová. 

"Zadržanie vodičského preukazu je len jeden zo spôsobov vykonania exekúcie a v zásade je len na exekútorovi, ktorý spôsob využije," uviedol hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla. 

Zaujímavosťou je, že počet ľudí za neplatenie výživného za posledné roky klesá. Zatiaľ, čo napríklad v roku 2018 skončilo za mrežami takmer dve tisíc ľudí, vlani to už bolo o 372 ľudí menej.

Exekútori môžu polícii navrhnúť odobratie vodičského preukazu na dobu neurčitú. V prípade, že je dlžník vodičom z povolania alebo auto využíva na podnikateľskú činnosť, exekútori k odobratiu vodičského preukazu väčšinou nepristupujú. 

"Toto je na konkrétnom zvážení súdneho exekútora, pretože ak by tým, dlžník stratil možnosť obživy tak určite by sa ťažšie tá pohľadávka vymáhala," povedala hovorkyňa Slovenskej komory exekútorov Stanislava Kolesárová. 

Exekútori nemusia čakať na konkrétnu dlžnú sumu. Od nepoctivého rodiča ju môžu vymáhať ihneď. "Zákon nepozná nejakú minimálnu dlžnú sumu od ktorej je možné zadržať vodičské oprávnenie. To čo je tam potrebné, že musí ísť o pohľadávku na výživnom a zároveň je k tomu potrebné je vykonateľné právoplatné rozhodnutie súdu," povedal Bubla. 

Spomínaný zákon si pochvaľujú aj u našich západných susedov. Možnosť odobratia vodičákov za neplatenie alimentov tam využívajú od roku 2013. Česká úprava je ale odlišná. 

"Nejde o zadržanie vodičského preukazu ale pozastavenie vodičského oprávnenia. Do tohto procesu teda nie je zapojený český orgán. Dlžník je povinný tak musí sám odovzdať vodičský preukaz príslušnému správnemu orgánu," vysvetlil viceprezident Exekútorskej komory ČR Jan Mlynarčík. 

Ak dlžník začne s exekútorom spolupracovať, vodičský preukaz môže rýchlo získať späť. VB opačnom prípade môže o neho prísť aj viackrát po sebe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy