Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Politici z rôznych strán si rozprávali, čo chceli. Niektorí však nežne vybojovanú slobodu môžu aj ohroziť
Zdielať na

Politici z rôznych strán si rozprávali, čo chceli. Niektorí však nežne vybojovanú slobodu môžu aj ohroziť

SLOVENSKO / Boj za slobodu a demokraciu si v stredu, 11. novembra, pripomínali rôznym spôsobom aj politici. Pred mikrofónmi zazneli vzletné slová, niektorí položili aj vence, iní vymysleli rozdávanie mandarínok. Z davu však zazneli aj hlasné prejavy nespokojnosti, či nadávky. My sme oslovili aj tých, ktorých rodičia boli v časoch Nežnej revolúcie ešte deťmi, takže november 1989 je pre nich úplný pravek. Budete celkom prekvapení ako to vidia.

Politickí väzni a ľudia, ktorých zastrelili pri pokuse prekročiť štátne hranice. Práve im je venovaná Brána slobody a práve na toto miesto politici 17. novembra nosia vence. "Pripomína nám hroznú dobu, ktorá znamenala straty ľudských životov, stratu osobnej slobody či už za prejavený názor, zhromažďovanie, vyjadrenie politického presvedčenia," vyhlásila Zuzana Čaputová. Hneď zrána tam pri buste Antona Srholca prezidentka zapálila sviečku.

Premiér priešiel na obed s viacerími ministrami a dotkol sa aj plánovaných protivládnych protestov. "Ak si spomenieme na tie dni, bola to verejnosť proti násiliu, pretože sloboda neotvára dvere pre násilie a agresiu, sloboda je o zodpovednosti," povedal Eduard Heger. O napätí však dnes rečnili viacerí - aj Peter Pellegrini, ktorý chce zmenu ústavy, aby mohol vypísať referendum o predčasných voľbách. "Ak tak pani prezidentka, vláda a koaliční lídri neurobia, obávam sa, že bude narastať napätie v spoločnosti," povedal bývalý predseda vlády.

Aj Robert Fico, ktorý pred davom priaznivcov bez rúšok kritizoval vládu, prezidentku, zdražovanie aj protipandemické opatrenia. "Vážení, ja dúfam, že príde čas, keď budete rozdávať opäť karty a my sa budeme slušne uchádzať o vašu dôveru," povedal predseda strany SMER-SD. "Dnes na námestiach burcuje pod rúškom 17. novembra, sviatku boja za slobodu za svoju vlastnú slobodu," kontroval mu Igor Matovič.

A kým si Smer aj Oľano konkurovali straníckymi snemami, aktivista Alojz Hlina v centre Bratislavy rozložil kufre a volal mladých ľudí späť na Slovensko. KDHáci zas pod lesom rozdávali symbol nedostatkového tovaru - mandarínky. A my sme zisťovali aj to, čo o slobode a páde režimu vedia tí najmladší. "By som nemohol nosiť rifle, dlhé vlasy a cestovať. Za moje politické názory by som šiel by som do väzenia," povedal Miško. "Predtým sme nemohli takto slobodne cestovať, nemohli sme vyjadrovať svoje názory, bola cenzúra v televízii," doplnila Dália. "Môžem hovoriť čo chcem, a robiť, čo chcem, ale vždy musím rešpektovať pravidlá," pridala sa Emka.

"Dnes žijeme inú dobu, žijeme v demokracii, ktorá nie je dokonalá, a naozaj množstvo ľudí v nej nie je spokojných, pretože nemajú zabezpečený dôstojný život, máme však slobodu zhromažďovania, prejavu, máme právo voliť," uzavrela prezidentka Zuzana Čaputová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy