Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Matovič vypustil daňovú reformu, opozícia vypustila kritiku
Zdielať na

Matovič vypustil daňovú reformu, opozícia vypustila kritiku

BRATISLAVA / Minister financií Igor Matovič nedávno predstavil daňovú reformu, od ktorej si mimo iného sľubuje vyššiu čistú mzdu pre takmer všetkých zamestnancov na Slovensku. Proti nemu však nestojí len opozícia - kontrujú mu aj ekonómovia.

Bývalý predseda vlády chce prekopaním daňového a odvodového systému bežnému občanovi priniesť jednoduchosť a prehľadnosť, nehovoriac o navýšení čistej mzdy. "Je to absolútny poriadok namiesto absolútneho chaosu," s úsmevom povedal Matovič. Novinárom aj verejnosti predstavil reformu vo forme trilógie, pričom posledný kúsok skladačky zbadal svetlo sveta v utorok (16.11.).

Návrh sa netradične dočkal pochopenia aj medzi koaličnými partnermi. "Najväčším prínosom celej reformy je jednoznačne zásadné zjednodušenie celého daňovo-odvodového systému z pohľadu zamestnávateľa, zamestnanca a štátu," vyjadril sa Jozef Mihál z SaS, ktorý je zároveň lektorom v oblasti pracovného práva. Matovičove slová o vyššej mzde však narážajú na problém - obyčajný človek si zmenu ani len nevšimne . "Pri hrubej mzde 1 000 eur dôjde k navýšeniu čistého príjmu zamestnanca len o tri eurá," dodal Mihál.

Minister financií sa podľa všetkého nachádza v patovej situácii. Aby aj zamestnanci pocítili isté výhody, daň z príjmu by musela byť menšia ako 19 percent. To je však v súčasnej situácii takmer nemožné - už teraz má štátny rozpočet päťmiliardový deficit. "V takomto prípade nás buď bude čakať neustály nárast dlhu alebo zvyšovanie iných daní. Nie je možné daňové zaťaženie znižovať tak, aby sme to výrazne pocítili v peňaženkách," vysvetlil analytik z firmy INESS Radovan Ďurana.

Kritika z opozície na seba samozrejme nenechala dlho čakať. „Matovič klame, ak tvrdí, že 99 % ľudí dostane v čistom viac ako doteraz a že menej dostanú len ľudia zarábajúci nad 20 tisíc eur mesačne," konfrontoval ministra jeho predchodca Ladislav Kamenický. Celkom tvrdo proti nemu vystúpil aj Peter Pellegrini. "Mám pocit, že znova pôjde o takú 'Matovičovu bublinu'. Dva roky neuvidíte z toho, čo nám tento pán v trilógii rozpráva už niekoľko hodín, neuvidíte vôbec nič," uzavrel predseda strany HLAS-SD.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy