Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Hamran: Polícia je pripravená zakročiť voči protestujúcim
Zdielať na

Hamran: Polícia je pripravená zakročiť voči protestujúcim

BRATISLAVA / Tridsiate druhé výročie Nežnej revolúcie sa bude niesť v znamení protestov. Demonštrácie v centre Bratislavy plánujú viaceré politické strany či hnutia a polícia avizuje, že bude voči prípadným výtržníkom nekompromisná.

V živej pamäti sa stále nachádzajú minuloročné podujatia, na ktorých vzduchom lietali fľaše, delobuchy či nôž a došlo aj k zraneniu policajta. Na rozdiel od vlaňajška však v krajine nie je v platnosti núdzový stav, čo výrazne uľahčuje usporiadávanie protestných akcií, zvlášť v "červenej" Bratislave. Primaciálny palác už vydal stanovisko, ktoré naznačuje, čo mesto od demonštrácií očakáva. "Ľuďom, ktorí sa neplánujú alebo nechcú zúčastniť avizovaných zhromaždení odporúčam, aby sa zajtra hlavne v poobedných a večerných hodinách v čo najväčšej miere vyhýbali centru mesta, hlavne lokalitám okolo hradu, národnej rady, prezidentského paláca a Námestia slobody," povedal nočný primátor slovenskej metropoly Martin Kráľovič.

Zároveň vyzval na pokojný priebeh demonštrácií, keďže hlavné mesto vlani výrazne trpelo. "Chceme požiadať všetkých, ktorí prídu do Bratislavy protestovať a zhromažďovať sa, aby boli ohľaduplní voči nášmu mestu," apeloval na verejnosť Kráľovič.

Polícia je v plnej pohotovosti a po skúsenostiach spred roka sa na 17. november pozorne pripravila. "Policajný zbor bude pripravený vykonať opatrenia vo vzťahu k tým, ktorí si tento deň vysvetlia po svojom. Budeme sa snažiť byť všade prítomní, kde budeme o súčinnosť požiadaní. Samozrejme nietoré bezpečnostné opatrenia budeme vykonávať aj vo vlastnej réžií," vyhlásil Štefan Hamran, dočasný policajný prezident. V uliciach budú operovať stovky policajtov, pričom do akcie bude zapojených aj viac ako 380 kamier.

Najväčšie problémy by, tak ako minulý rok, mali spôsobovať neslávne známy Hooligans, o ktorých účasti je polícia informovaná. "Máme to sektorované, máme to pripravené, vieme kde nás tlačí topánka a budeme dohliadať na všetky  kritické miesta," uistil verejnosť Hamran. V praxi by mal byť použitý aj nový zákon, ktorý umožňuje uplatnenie väčších postihov napríklad proti antirúškarom v obchodoch.

Na situáciu reaguje aj epidemiologický úrad, Zuzana Krištúfková vyzvala ľudí na zváženie učásti na protestoch. Pre tých, ktorí sú o nej presvedčení, však má pár slov. "Určite odporúčam aj prekrytie dýchacích ciest, pretože vírus sa nachádza vo vzduchu a keď máme prekryté horné dýchacie cesty, zabránime, aby vírus vnikol a infikoval nás," uzavrela členka konzília odborníkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy