Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Výročie Nežnej revolúcie, ktorá nám priniesla slobodu. Spomínajú aj tí, ktorí ako študenti vtedy vyšli do ulíc
Zdielať na

Výročie Nežnej revolúcie, ktorá nám priniesla slobodu. Spomínajú aj tí, ktorí ako študenti vtedy vyšli do ulíc

BRATISLAVA / Na začiatku boli študenti a ich protest proti vládnej moci. Nedokázali ich zastaviť ani najsilnejšie kádre komunistickej strany. Pred 32 rokmi sa dali do pohybu udalosti známe ako Nežná revolúcia. Udalostiam zo sedemnásteho novembra predchádzal pochod študentov v Bratislave.

Pochytali sa za ruky a od Domu pionierov, čo je dnes Prezidentský palác, centrom mesta kráčali až k nábrežiu Dunaja. Pred Univerzitou Komenského položili kvety na miesto, kde okupačné vojská v roku 1968 zastrelili 15- ročnú Danku Košanovú.

"Najviac som sa bála či tam naozaj študenti prídu, lebo hrozili perzekúcie. Každý z nás vedel, že nás možno na druhý deň vyhodia zo školy," povedala jedna z účastníčok študentského pochodu, Dagmar Füle. "Nejako sme si uvedomovali, že aj keby sa nám niečo stalo, všade to už vrelo, že aj keby nás zavreli, tak nás hádam pustia," doplnil ďalší pochodujúci, Marián Sedílek.

250 študentov vytvorilo živú reťaz - žiadali slobodné školstvo, reformy aj demokraciu. Od tohto roka je podchod v hlavnom meste, ktorým sa presúvali, pomenovaný po nich a v utorok, 16. novembra, pri ňom zapálili symbolické sviečky.

Na druhý deň v Prahe pochodovali ulicami tisíce ľudí. Povolené zhromaždenie na Deň študentstva tam prepuklo do demonštrácie proti komunistickému režimu. Polícia proti mnohým brutálne zakročila. Začali sa udalosti známe ako Nežná revolúcia.

"Možno práve preto, že vo štvrtok sme mali strach a ten strach sme prekonali, sme vedeli, že v pondelok sa už učiť nebudeme," vyhlásil Sedílek. K študentom sa pridali herci a ulice miest sa začali zapĺňať štrngajúcimi kľúčmi. O pár týždňov komunistická strana stratila svoje vedúce postavenie. Po 32 rokoch má revolúcia u Slovákov stále svoje miesto, no veľká časť zastáva názor, že za socializmu bolo lepšie. 

"Chceli mať socialistické výhody a kapitalistické obchody, takže z tohto hľadiska tam bolo z veľkej časti spoločnosti nepochopenie," uviedol politológ Jozef Lenč. Oficiálne spomienkové akcie na 17. november sú posledné dva roky komorné, a to pre koronu. V stredu, 17. novembra, tak námestia zaplnia priaznivci Smeru aj krajnej pravice. "Chvíľami je tá cesta veľmi ťažká, chvíľami sa mnohí snažia, aby sme skĺzli do starých koľají. Treba mať otvorené oči a nedopustiť, aby sa to prihodilo," uzavrel herec a tribún Nežnej revolúcie Milan Kňažko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy