Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na Slovensku je voľných iba 20 lôžok s pľúcnou ventiláciou, ochoreniu podľahla aj tehotná neočkovaná žena
Zdielať na

Na Slovensku je voľných iba 20 lôžok s pľúcnou ventiláciou, ochoreniu podľahla aj tehotná neočkovaná žena

BRATISLAVA / Situácia v našich nemocniciach je veľmi vážna. Aktuálne je na Slovensku voľných už len 20 lôžok pre nových pacientov, ktorí by potrebovali podporu umelej pľúcnej ventilácie. Pre tých, ktorí nepotrebujú kyslík je voľných 600 lôžok. Pri dennom náraste hospitalizovaných sa ale len za tri dni môžeme dostať na nulu. Za včerajší deň pribudlo v nemocniciach 225 nových pacientov s kovidom.

Lekári v Rožnavskej nemocnici sú vyčerpaní, ich covidové lôžka sú na maximum obsadené. Úmrtie len 35 - ročnej ženy ich zlomilo. Bola v šiestom mesiaci tehotenstva, očkovaná nebola. "Pacientka mala okrem ochorenia Covid - 19 aj ďalšie pridružené ochorenia a jej zdravotný stav si vyžadoval napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu. Žiaľ, napriek enormnej snahe rožňavských zdravotníkov sa pacientku nepodarilo zachrániť," informovala špecialistka PR špecialistka Procare a Svet zdravia, Bianka Krejčíová.

"V spolupráci s operačným strediskom záchrannej služby pacientov, ktorí potrebujú umelú pľúcnu ventiláciu a v ich krajoch už na to nie sú kapacity, prevážame do ďalších nemocníc," uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Aj žilinská nemocnica je dnes v situácii, že tu nie je prázdne ani jedno covidové lôžko. "To znamená, že aj prekladáme pacientov do iných nemocníc. Včera sme prekladali aj jedného pacienta ventilovaného do Dolného Kubína. Podľa kapacít môžu byť pacienti prekladaní aj do vzdialenejších nemocníc," informovala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková. Na covidovom áre popradskej nemocnice momentálne s Covidom na pľúcnej ventilácii bojuje 7 ľudí. Všetci sú v umelom spánku, zakrytí plachtami, napojení množstvom hadičiek na prístroje. Situácia je tam tak vážna, že riaditeľ prosí o pomoc armádnych lekárov. "Aj desať internistov by sme určite privítali, ak by sme mali k dispozícii," vyjadril sa riaditeľ popradskej nemocnice, Jozef Tekáč. Počas druhej a tretej vlny odišlo z nemocnice viac ako 40 lekárov, z nich najviac internistov, postupne ich nahradili, no mladí doktori ešte nemajú potrebné atestácie. "Je tu vážne cítiť nedostatok špecialistov, ktorí nemocnicu opustili po druhej vlne," doplnil riaditeľ Tekáč.

Hospitalizovaný je aj novorodenec

V nemocnici v Snine obsadili covidové lôžka na maximálne kapacity nielen dospelí, hospitalizované sú aj deti. Novorodenca s Covidom majú hospitalizovaného aj v nemocnici v Starej Ľubovni. Pacientov s ťažkým priebehom ochorenia už prevážajú do iných nemocníc. "Tam, kde ešte majú nejaké voľné miesto. Do Prešova, do Kežmarku, Vyšné Hágy," informovala námestníčka riaditeľa nemocnice v Snine, Jana Kapáková. Tretia vlna pandémie však ukazuje svoju silu aj u tých najmenších. V sninskej nemocnici dokonca prvýkrát od začiatku pandémie hospitalizovali s Covidom deti. A dokonca aj mesačné bábätko. "Mali sme tie detičky izolované, máme tam tzv. nadštandardnú izbu, tam sú deti izolované, tam ide iba personál, lekár, pri vizitách a kontrolách," uviedla zástupkyňa primátora detského oddelenia, Gabriela Čopíková. "V regiónoch na východe Slovenska sme požiadali už niektoré špecializované ústavy, aby pripravili kapacity pre covid pacientov a tiež pripravujeme zapojenie mimorezortných zdravotníckych zariadení," informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Vypomôcť však dokážu volnými lôžkami len v desiatkách, a to špecializované ústavy v Bratislave a v Košiciach.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy