Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
V stredu otvorili mnohé prevádzky. Ľudia po čase navštívili trhy, krajčírstva, či obuvníkov
Zdielať na

V stredu otvorili mnohé prevádzky. Ľudia po čase navštívili trhy, krajčírstva, či obuvníkov

SLOVENSKO / Menej času na nakupovanie pre dôchodcov, viac otvorených prevádzok, či trhovísk. Prvá fáza uvoľňovania opatrení sa oficiálne spustila. Od stredy sú otvorené obchody a prevádzky služieb s rozlohou do 300 metrov štvorcových, služby verejného stravovania, avšak iba cez predajné okienko, ale aj predajne automobilov alebo autobazáre.

Po novom môžu dôchodcovia nakupovať len 2 hodiny cez pracovný deň a to od 9 - 11 hodiny. "Seniori si budú môcť nakúpiť len v pracovné dni. Nariadenie hlavného hygienika striktne hovorí o tom, že seniori mimo vyhradených hodín nemôžu ísť do obchodu a rovnako obchodník nesmie mimo vyhradených hodín obslúžiť seniora," vysvetľuje predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič.

Zabudnite však na obchodné centrá, či služby ako kozmetika alebo kaderníctvo. Navyše obchody a služby môžu byť otvorené maximálne v priestoroch, veľkých do 300 metrov štvorcových. 

Správa o znovuotvorení malých prevádzok potešila aj krajčírsky salón v Snine. Pred obchod vyložili aj novú letnú kolekciu. "Hneď sme prišli, upratali sme, prezliekli sme figuríny a sme sa potešili, že už môžeme aspoň takto fungovať," hovorí majiteľka krajčírskeho salónu Lucia Čurhová.

V tomto salóne šijú svadobné aj spoločenské šaty na mieru, presne tak, ako si ich dámy vysnívali. Skúšanie šiat zatiaľ nie je dovolené a platia aj ďalšie obmedzenia. "Zákazník môže prísť dovnútra, ale iba jedna osoba, môže si pozrieť modely, ale nemôžeme zákazníka merať, môžeme ho zapísať do poradovníka na šitie ale ďalej sa nepohneme," vysvetľuje Čurhová. 

Krajčírky tiež začali šiť rúška a kúpiť si ich môžete bezpečne cez okienko. Otvoriť mohli aj niektoré prevádzky nad 300 metrov štvorcových, ako napríklad kvetinárstva, záhradníctva, prevádzky stavebnín, či železiarstva. Ich rozloha však nemôže presahovať 2 000 metrov štvorcových.

Od stredajšieho rána je otvorené aj interiérové štúdio v Starej Ľubovni, má niekoľko desiatok štvorcových metrov. Majiteľ predajne si samozrejme musel vopred vypočítať, koľko ľudí tu môže spolu nakupovať. A pripraviť sa na prísne opatrenia.

"Snažime sa dodržiavať tie pokyny, ktoré sú, samozrejme nechýba dezinfekcia a predajňu aj pravidelne vetráme," uviedol majiteľ predajne Vincent Orlovský. V obchode sa predávajú lampy, svetlá, kľučky, dvere aj podlahy, všetko čo si ľudia potrebujú aj ohmatať. Predavač tak bude musieť ustriehnuť nielen počet zákazníkov ale aj to, aby sa tovaru bez rukavíc nedotýkali.

Za prísnych hygienických opatrení sa otvárajú aj vonkajšie trhoviská. Zákazníci sa však budú musieť zaobísť napríklad bez ochutnávania ovocia a zeleniny. V priestoroch trhovísk je totiž aktuálne konzumovanie potravín, či nápojov zakázané.

Na bratislavskom trhovisku na Žilinskej ulici pribudli v rámci bezpečnostných opatrení aj šípky. Na základe nového nariadenia musia mať trhoviská presné usmernenia, v ktorom smere sa zákazníci môžu pohybovať.

"Pohyb budú usmerňovať aj zamestnanci staromestskej hliadky," povedal hovorca mestskej časti Bratislava - Staré Mesto, Matej Števove. Pri vstupe majú zákazníci k dispozícii dezinfekčný prostriedok, prípadne rukavice. Aj tu je potrebné dodržiavať 2-metrový odstup. Zelenú dostali v rámci zmierňovania opatrení aj obchody v nákupných centrách a OD avšak iba tie, do ktorých sa dá vojsť z vonku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy