Jasno
19°
Bratislava
Pojednávanie v prípade vraždy exprimátora Hurbanova pokračuje. Ako svedok vypovedal Zoltán Andruskó
Zdielať na

Pojednávanie v prípade vraždy exprimátora Hurbanova pokračuje. Ako svedok vypovedal Zoltán Andruskó

BANSKÁ BYSTRICA / V stredu ráno priviezli na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici Alenu Zsuzsovú. Konal sa druhý pojednávací deň vo veci vraždy bývalého primátora Hurbanova Lászlóa Basternáka. Okrem kauzy vraždy Jána Kuciaka je Zsuzsová obžalovaná aj v tomto prípade. Na súde ako svedok vypovedal v stredu aj Zoltán Andruskó.

V prípade sú obžalovaní ako objednávateľ vraždy Roman Ostružlík,  Alena Zsuzsová ako sprostredkovateľka a Vladimír Mosnár, ktorý mal objednávku prevziať a zadať ju vykonať. V pôvodnom konaní bol v tejto veci právoplatne odsúdený na 25 rokov odňatia slobody Štefan Kaluz, ktorý na obeť strieľal.

Na súde aj naďalej platia špeciálne opatrenia pre riziko nákazy koronavírusom, noivinári čakajú vonkui pred budovou súdu. Pripustení sú len novinári verejnoprávnych médií. Alenu Zsuzsovú priviezli pred ôsmou ráno v putách v sprievode policajnej eskorty. Na sebe mala červenú mikinu a tvár si zakrývala kapucňou. Krátko na to priviezli aj Ostružlíka a Mosnára. 

Kľúčovou ale bola počas dnešného dňa výpoveď Zoltána Andruskóa, ktorý si odpykáva právoplatný trest v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice.  V pojednávacej miestnosti sú prítomní všetci obžalovaní. Súd na dnešný deň predvolal dvoch svedkov. Naposledy súd v tejto trestnej veci konal 1. apríla, kedy dvaja obžalovaní pred senátom súdu vypovedali, jeden obžalovaný odmietol vypovedať," vyjadrila sa Katarína Kudjaková, hovorkyňa ŠTS. Andruskó vypovedal, že bol svedkom rozhovoru medzi Zsuzsovou a Ostružlíkom, ktorá sa mala týkať likvidácie hurbanovského primátora Lászlóa Basternáka. Hovoriť mala aj o nástražnom výbušnom systéme. "Jeho výpoveď je zmesou klamstiev a teórií," vyjadril sa obhajca Zsuzsovej Štefan Neszméry. 

Proces pokračuje začiatkom mája a vypovedať bude aj Štefan Kaluz, ktorý si ako vykonávateľ vraždy odpykáva právoplatný 25 ročný trest. 

Roman Ostružlík je momentálne stíhaný väzobne a Vladimír Mosnár je vo výkone trestu odňatia slobody pre inú trestnú činnosť. Alena Zsuzsová je vo väzbe pre vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Exprimátora a regionálneho politika Basternáka zavraždili 9. júla 2010 vo večerných hodinách pred jeho domom. Polícia vtedy pracovala s verziou, že vraždu si niekto objednal. Strelec Kaluz však objednávateľa neprezradil.

Alena Zsuzsová v minulosti robila  Ostružlíkovi aj politickú kampaň na post primátora Hurbanova proti zavraždenému Basternákovi. Obžalovaný Mosnár je bývalý príslušník skupiny sýkorovcov a s Kaluzom pracovali pre rovnakú SBS.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy