Polojasno
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Prokurátor obvinil bývalého šéfa Štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru
Zdielať na

Prokurátor obvinil bývalého šéfa Štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru

Archívna reportáž

BANSKÁ BYSTRICA / Národná kriminálna agentúra v rámci akcie "REZERVY" od rána vykonávala zaisťovacie úkony v Žilinskom a Banskobystrickom kraji. Následne odviedla bývalého šéfa Hmotných štátnych rezerv Kajetaná Kičuru v putách. Večer podľa zdroja TV JOJ z prostredia vyšetrovania prokurátor Kičuru obvinil.

Kajetána Kičuru podľa zdroja TV JOJ z prostredia vyšetrovania prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry obvinil z trestného činu prijímania úplatku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. S najväčšou pravdepodobnosťou sa bude už v najbližších hodinách rozhodovať o jeho vydaní na väzobné stíhanie na Ústavnom súde v Košiciach. Ak ten vydá súhlas, o vzatí do väzby obvineného rozhodne Špecializovaný trestný súd.

"Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR predložil generálnemu prokurátorovi SR podnet na podanie žiadosti o vydanie súhlasu na vzatie do väzby JUDr. K. K. Ústavnému súdu SR. Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár sa s týmto návrhom stotožnil a zaslal ho Ústavnému súdu SR," potvrdila pre Sita hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 

Kajetán Kičura privítal túto neželanú návštevu v župane a v papučiach o šiestej ráno. Ako prvý o tom informoval denník N. Podľa informácií TV JOJ pri svojom zásahu príslušníci NAKA prezreli celý dom, garáž i záhradný domček a bývalý šéf štátnych hmotných rezerv s nimi spolupracoval.

Pri tejto akcii bola v rodinnom dome aj jeho manželka a taktiež dcéra a syn Policajti zobrali so sebou veci, ktoré by mohli slúžiť ako dôkaz v prípade vyšetrovania korupcie. Do auta odniesli počítač a veľkú obálku, v ktorej boli zrejme listiny. Nakoniec v ich sprievode vyšiel von samotný Kičura, ale už v košeli a v rifliach a putá na rukách mal zakrýté sakom. Keď nastupoval do auta, do reči mu nebolo. 

Zadržanie Kajetána Kičuru oficiálne Úrad špeciálnej prokuratúry komentovať nechcel. Polícia tiež vydala iba stručné stanovisko k zásahu. "Išlo o akciu v súvislosti s korupčnou trestnou činnosťou v prostredí Štátnych hmotných rezerv," vyjadril sa Michal Slivka, hovorca prezídia PZ SR. 

Kto je Kajetán Kičura?

Kajetán Kičura. Pred dvomi dňami oslávil 51 rokov. Pôvodne pôsobil ako sudca a predseda okresného súdu v Čadci. Prednášal tiež na Žilinskej a Paneurópskej univerzite. Osem rokov šéfoval Štátnym hmotným rezervám. Kandidoval tiež na Ústavného sudcu SR. Kde však neuspel.

V prípade, že na Kičurovu hlavu padne obvinenie, o jeho vydaní na väzobné stíhanie bude musieť rozhodovať práve Ústaný súd v Košiciach. Tak ako to bolo v prípade sudcov spájaných s Mariánom Kočnerom.

Vyjadrenie premiéra

Premiér Igor Matovič v utorok pred zasadnutím Ústredného krízového štábu uštedril jeden odkaz Roberotvi Ficovi a expremiérovi Petrovi Pellegrinimi. "Odkazujem im, aby si fotografiu pána Kičuru niekam v kúpelke nad zrkadlo nalepili, a týmto si spytovali svedomie. Takýmto ľuďom oni odovzdali štát do rúk a ja som veľmi rád, že deň na to, ako prezidentka vymenovala našu vládu, som celý deň strávil v štátnych hmotných rezervách. Síce sa ma snažil opiť rožkom, a myslieť si, že som malý chlapec, ešte v tom deň som mu povedal, že končí," vyjadril sa. Matovič si so sebou na krízový štáb zobral aj vytlačenú fotku Kajetána Kičuru. 

NAKA zasahovala aj v rodičovskom dome

Podľa informácií TV JOJ z miesta zásahu, NAKA bola aj v dome otca Kajetána Kičuru, kde žije s nimi aj Kičurov brat. Polícia tu bola od 6:00 rána, pričom krátko po deviatej hodine odviedli policajti ​otca Kajetána Kičuru. Ich dom sa nachádza v časti Podbrezovej - Lopej. 

"Ja tu bývam 20 rokov a oni tu už bývali, nechcem nič hovoriť, ale sú takí sami pre seba, mladý chodí sem, ale len raz za čas, ako robil šéfa chodil na takom čiernom aute s majákom," opísal sused otca Kajetána Kičuru. 

Z domu do policajného auta prešiel s ťažkosťami podopierajúc sa o barlu. Dôchodca bude zrejme pred vyšetrovateľom vysvetľovať 200 tisíc eur, ktoré sa objavili na jeho bankovom účte v čase keď jeho syn na začiatku pandémie nakupoval ochranné prostriedky pre štát

Téme sa venuje redaktorky Novín Katarína Kováčiková a Iveta Marešová, správu budeme aktualizovať.

Kičurov syn si mal kúpiť dva byty za státisíce eur

20-ročný Krištof Kajetán Kičura sa stal vlastníkom dvoch bytov 17. a 18. marca 2020 s tým, že kúpnu zmluvu podpísal najneskôr 12. marca. Kičura mladší mal kúpiť byty v historickej budove v centre Bratislavy, kde sa ceny pohybujú v stovkách tisíc eur. 

Zaujímavosťou je, že na rovnakej adrese ako Krištof Kajetán Kičura je vlastníkom mezonetového bytu aj 83-ročný Rudolf Kičura.

V tejto súvislosti sa Kičura bránil, že jeho syn kúpil byty v Bratislave za jeho a manželkine peniaze. Kičura nakoniec povedal, že za byty dal sumu 200-tisíc eur. Odmietol tiež, že by pochádzali z nezákonných zdrojov. ich kúpe sa bude vyjadrovať už len pred vyšetrovateľom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy