Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Domovy sociálnych služieb zháňajú testy. Štát im pomôže tiež, no nespoľahlivými testami
Zdielať na

Domovy sociálnych služieb zháňajú testy. Štát im pomôže tiež, no nespoľahlivými testami

BRATISLAVA / Domovy sociálnych služieb zostali napriek slovám vlády, že sa v prvom rade treba postarať o starých a chorých, na pokraji záujmu. Župani sa sťažujú, že im štát nepomohol s ochrannými pomôckami, ani s personálom. A ohniská nákazy pribúdajú v domovoch po celom Slovensku. Štát však DSS-kám nakoniec pomôže a zamestnancov otestuje. Lenže nespoľahlivými testami, pre ktoré doteraz nenašli iné využitie.

"Chrániť verejné zdravie a chrániť najmä zdravie dôchodcov, starších ľudí ako 65 rokov," vyhlásil na tlačovej konferencií premiér Igor Matovič.

Napriek týmto emotívnym slovám sa štát podľa županov do pomoci naozaj chorým ľuďom v domovoch sociálnych služieb postavil laxne. Úplne otvorene to kritizoval bratislavský župan, po tom, čo sa rozšírila nákaza v DSS Pezinok. "Kde je štát?," pýtal sa predseda BSK Juraj Droba.  


Pomoc DSS neprišla ani po tom, čo sa nákaza objavila aj v iných domovoch. A nielen tá hmotná v podobe ochranných pomôcok, ale aj v podobe prevozu pozitívnych pacientov z centier do Covid nemocníc. A to napriek tomu, že pred pár dňami túto možnosť odporučil samotný hlavný hygienik. "Tu musíme pozerať na klientov, sledovať ich zdravotný stav a možno dopredu ich hospitalizovať," poznamenal hlavný hygienik Ján Mikas. 

Župa žiadala o hospitalizovanie ľudí

Podľa našich informácií o to župa nemocnicu žiadala, tá však napriek voľným miestam na covid oddeleniach, pacientov prijať nechcela. "Toto nie je z dôvodu, že by v nemocnici nebola dostatočná kapacita, ale človek vo vyššom veku, napríklad senior by mohol dostať nejakú nozokomiálnu nákazu," objasnila hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová. K dnešnému dňu bolo v univerzitnej nemocnici hospitalizovaných už 27 z 55 tich pozitívnych ľudí z tohto DSS. Jeden človek je na umelej pľúcnej ventilácii, ostatní sú stabilizovaní, ale ich stav je veľmi vážny.

Po problémoch v Pezinku sa rozhodol župan Juraj Droba otestovať všetkých zamestnancov DSS patriacich pod VÚC. Začali dnes v bratislavskom Novom meste. 

Postupne župa vďaka súkromnému laboratóriu Medirex a nadácii J&T otestuje všetky domovy sociálnych služieb. Už v stredu by mali testovať veľké zariadenie pre seniorov v Stupave. Rovnako na pomoc štátu nečakali ani v Prešovskej VUC, kde tiež začali testovať na vlastné náklady.


S pribúdajúcimi novými ohniskami v DSS sa rozhodol testovať aj štát.​"Oceňujeme iniciatívu VÚC, rozhodli sme sa následne celoplošne aj my," vyjadrila sa hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.  Pomôže nespoľahlivými rýchlotestami, pre ktoré zatiaľ nenašiel využitie. Spoľahlivejšie PCR testy z výterov hrdla a nosohltana by totiž trvali pridlho a nemohol by sa testovať nikto iný. "Sú nespoľahlivé, ale urobíme to takto a to nám napovie kde budeme testovat spoľahlivými," vysvetlil premiér. Podľa ministerstva zdravotníctva sa začne testovať hneď, ako sa dohodnú s VÚC. 

 

Najčítanejšie správy