Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na koronavírus zomrela klientka (85) z DSS Pezinok. Personálu prichádza posila, začína sa testovanie
Zdielať na

Na koronavírus zomrela klientka (85) z DSS Pezinok. Personálu prichádza posila, začína sa testovanie

PEZINOK / Koronavírus má ďalšiu obeť z radov pozitívnych klientov z Domova sociálnych služieb v Pezinku. 85-ročná žena zomrela počas noci v nemocnici. V zariadení sú posilou traja noví zamestnanci. Testovanie spustili aj v Senior-centre v Bratislave, kde ešte v piatok potvrdili COVID-19 u jedného zamestnanca.

Osemdesiatpäťročná klientka DSS v Pezinku bola hospitalizovaná v bratislavskej nemocnici v Pľúcnom pavilóne na koronavírus od 14. apríla. Včera okolo 22.00 hodiny seniorka zomrela. Prvou pozitívnou správou je aspoň to, že počas posledných hodín nemuseli do nemocnice previezť žiadneho z klientov.

"Z tohto zariadenia máme aktuálne hospitalizovaných 25 pacientov. Jedna pacientka je napojená na umelú pľúcnu ventiláciu a traja sa nachádzajú na JIS," vyjadrila sa hovorkyňa nemocnice UNB Eva Kliská.

Posila do DSS v Pezinku

Podľa zriaďovateľa v zariadení ostáva viac ako 60 klientov, o ktorých sa stará 20-členný personál. Okrem krízovej manažérky, pribudla trojčlenná posila. "Do zariadenia nastúpila opatrovateľka, zdravotná sestra a terapeutka. A začiatkom týždna posilnia personál další traja zamestnanci," vyjadrila sa hovorkyňa BSK Veronika Beňadiková. 

Situácia stále nie je jednoduchá. V zariadení aktuálne každý robí, čo musí. Obedy pacientom roznáša aj krízová manažérka. Zamestnanci, ktorí sú tam zatvorení už viac ako týždeň, melú z posledného. "Človek je 12 hodín na nohách v jednom kuse. Snažím sa byť veľmi pozitívna, ale niekedy sa to proste nedá. S kolegyňou sme sa dohodli, že to vydržíme do budúceho týždňa. To je 14 dní, ale už ani o deň neskôr," vyjadrila sa opatrovateľka DSS Pezinok. 

​"Pôvodný personál, ktorý je v zariadení by mali posilniť ich kolegovia, ktorým sa končí PN-ka či karanténa," informovala hovorkyňa BSK. Situáciu v domove sleduje celé mesto. Pezinčania tam v nedeľu poslali krabice koláčov. "My si to tu neskutočne vážime... ale proste to čo tu prežívame. To je strašné..," dodala opatrovateľka z DSS v Pezinku.

Pezinský domov sociálnych služieb je prvým zariadením pre seniorov postihnutým koronavírusom, no bohužiaľ nie posledným. 

Koronavírus v Senior-centre

Potom ako v piatok potvrdili pozitívny test na koronavírus u jedného zo zamestnancov Senior-centra v bratislavskom Starom meste, vedenie pristúpilo k preventívnemu testovaniu všetkých klientov ako aj zamestnancov. A to 56 klientov a 45 zamestnancov.

Klienti sú pritom v priemernom veku 85 rokov. Na zamestnanca pozitívneho na COVID-19 sa pritom prišlo len vďaka meraniu teploty. "Máme dvoch klientov, ktorí majú nejak 37 a jedna pokašliava, takže tých sme izolovali," uviedol riaditeľ Senior-centra Matej Alex. 

Testovanie stovky ľudí prebiehalo niekoľko hodín, a to odberom vzoriek z nosohlatana, hrtana. "Podobnými epidémiami a riešeniami ako sú a bola aj cholera, SARS a podobne, robíme vyše 20 rokov na celom svete. Momentálne pomáhame aj doma," vyjadrila sa Denisa Augustínov, operačná riaditeľka humanitárnej organizácie Magna. Celé zariadenie prešlo ešte v sobotu zvýšenou dezinfekciou, taktiež muselo vedenie zabezpečiť karanténne opatrenia.

"Toto sme zabezpečili v spolupráci s humanitárnou organizáciu Magna, Interklinik a Medirexom. Je to nad rámec toho čo poskytuje štát alebo samospráva," podotkla starostka Starého mesta Zuzana Aufrichtová. 

Všetky opatrenia ako aj samotné testovanie je pod dohľadom Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Pokiaľ sa u personálu Senior- centra neprejavujú klinické príznaky ochorenia, s ochrannými pomôckami môžu pokračovať v práci. "Pokiaľ sa u zamestnancov laboratórne objaví COVID-19, opustia zariadenie a rozhodnutím RÚVZ Bratislava sa podrobia izolácii v domácom prostredí," vyhlásila hovorkyňa RÚVZ  Katarína Nosalová. Výsledký testov z bratislavskeho Senior-centra budu zname do 48 hodín. "Ďakujeme za toto rýchle riešenie, finančné zabezpečenie zabezpečuje J&T nadácia, ktorá vznikla za týmto účelom," dodala starostka Starého mesta Zuzana Aufrichtová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy