Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kritická situácia v seniorskom centre v Martine. Nakazení sú takmer všetci a mnohí majú klinické príznaky
Zdielať na

Kritická situácia v seniorskom centre v Martine. Nakazení sú takmer všetci a mnohí majú klinické príznaky

MARTIN / Kritickú situáciu v súkromnom domove pre seniorov v Martine, kde sa koronavírus potvrdil u takmer všetkých klientov, riešil krízový štáb do neskorých večerných hodín. Včera celý deň testovali aj v ďalšom - oveľa väčšom zariadení, ktoré je v správe župy.

Včera podvečer z domu svätého Martina previezli šiestich seniorov do nemocnice. Z klientov majú 25 pozitívnych pacientov a dvoch negatívnych. "U niektorých sa objavili klinické príznaky, čo sa týka teploty a pokašliavania," povedal regionálny hygienik Tibor Záborský.

Zo 16-tich testovaných zamestnancov, je 11 pozitívnych. Podľa  hygienika je najzásadnejšie to, že zariadenie dokáže poskytovať starostlivosť o klientov. Do zariadenia plánujú privolať sestry a ošetrovateľky.

Od 1. marca sú domovy sociálnych služieb uzavreté a návštevy v nich sú prísne zakázané, otázka teda je ako sa nákaza do súkromného domova pre seniorov dostala. "V súčastnosti identifikovať zdroj nákazy nevieme.Niekto ju tam musel priniesť," dodáva hygienik. "K tomu sa nikto nevie vyjadriť, že kde ku tej nákaze mohlo dojsť," skonštatovala riaditeľka Domova sv. Martina. Mestská polícia dohliada na to aby do zariadenia neprišiel nikto okrem personálu.


Včera otestovali aj 67 zamestnancov a 100 klientov centra sociálnych služieb na ľadovni, kde predčasom vyšiel pozitívny test na Covid-19 jednej zo zamestnankýň. Centrum je na prípadnú krízovú situáciu pripravené.
"Vzhľadom na to že bývajú v bunkách vieme ich izolovať," povedala riaditeľka centra. Kompletné výsledky ale budú známe až zajtra.

Z DSS Pezinok pribudla ďalšia obeť. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy