Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Veľký prehľad z hraničných oblastí na Slovensku. Aké pravidlá platia na hraniciach?
Zdielať na

Veľký prehľad z hraničných oblastí na Slovensku. Aké pravidlá platia na hraniciach?

SLOVENSKO / Tri ženy - zdravotné sestry, uviazli na hraniciach v Jarovciach. Napriek tomu, že to nebolo povinné, mali negatívne testy na koronavírus, zostali na hraniciach. Policajti a vojaci ich nepustili pre iný problém. Pracujú vo Viedni a to je ďalej, ako povoľuje nariadenie vlády. Pendlovať môžu len do 30 kilometrov. Ak by prekročili hranice, išli by do niektorej zo štátnych karantén, kde by im opäť urobili testy. Európska komisia vydala odporúčania, no je na každej krajine, či sa nimi bude riadiť.

Starý prechod Jarovce. Tri zdravotné sestry sa vracajú po práci v nemocnici vo Viedni na Slovensko. Keďže vedeli, že idú plánovane domov dali si urobiť aj testy na koronavírus. A aj preto, aby po prekročení hraníc nemuseli ísť do štátnej karantény.  "A tým , že nám bolo povedané, že sa pôjde do karantény, tak sme sa chceli uistiť, že neprenášame ten infikovaný vírus, tak sme si dali v nemocnici urobiť testy na koronavírus,"  konštatuje jedna z nich.

Testy dostali hneď na druhý deň. Laboratórium im vystavilo potvrdenie, že sú negatívne. Sadli teda do auta a prišli na hranice. Policajti ani vojaci ich však nechceli pustiť. Negatívny výsledok testov ich nezaujímal. Pri vstupe na Slovensko to totiž zatiaľ nebolo potrebné. Ženy, ale pracujú ako anesteziologické sestry v nemocnici vo Viedni a tá je od hraníc viac, ako 30 pozemných km. "Bolo nám povedané, že ich naše výsledky testu nezaujímajú, že to je nariadenie z Rakúskej strany. Poslali nás do rady, kde sme sa mali postaviť k ľuďom, ktorí budú poslaní do karantény. To sme odmietli, sme povedali nie. Bolo volané hlavnému hygienikovi, ktorí nám oznámil, že máme ísť do karantény, do štátnej karantény." dodala.

"Ja negatívna z čistej operačky mám prísť k niekomu, čo neviem čo má. My chodíme v rúškach 24 hodín denne, lebo my už máme pri vstupe do nemocnice mať rúšky. My tam nemáme pacientov Covid, lebo my sme vlastne čistá nemocnica, pre ostatné nemocnice, kt. keď potrebujú k nám prekladajú " okomentovala  druhá.

Keďže odmietli karanténu, po troch hodinách strávených na hraniciach sa vrátili späť do nemocnice.
"Pod pendlermi myslíme tých, kt.sú do vzdialenosti 30 km a to sa týka potom aj opačného pohybu. Sestričky pracujú vo Viedni, tak bohužial oni, sa ako pendlerky neuvádzajú a v takom prípade je pre nich povinnosť nastúpiť do štátnej karantény a samozrejme v tomto konkrétnom prípade je pochopiteľné, že sa radšej rozhodli zostať v Rakúsku," povedal  štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus.

Tridsať kilometrová hranica pendlerstva nieje podľa europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej v súlade s odporúčaniami Európskej Komisie, ktorá hovorí aj o tom, aby im umožnili pohyb. A to aj za prísnych podmienok. Európska komisia však nemôže vstupovať do rozhodnutia vlády. "Sú 3 veci, ktoré by mali zmeniť. Po prvé uznávať testy, ktoré sú robené v zahraničí, po druhé umožniť týmto ľuďom domácu karanténu a po tretie zväčšiť to pásmo z 30 na 100 km. To sa musí zmeniť rozhodnutím premiéra a krízového štábu, samozrejme aj hlavného hygienika," povedala. "My sme mali ambíciu zmeniť tento systém na poslednom krízovom štábe, zdá sa, že sa nám podarilo dosiahnuť drobnú výnimku pre Českú republiku, kde práve zdravotnícky personál by mohol byť oslobodený od štátom organizovanej karantény, ale Rakúsko zatiaľ do tejto kategórie nespadá,"  dodáva Klus. Nicholsonová však nevie o žiadnom štáte, ktorý by pristúpil tak razantne ako Slovensko.

Úrad verejného zdravotníctva si však stojí za svojím a podľa vyhlásenia vlády budú musieť ísť do štátnej karantény, aj napriek tomu, že majú negatívne testy. "Najväčším ohrozením sú lekári a zdravotné sestry pracujúce v nemocniciach v zahraničí... vo Viedni ešte pred týždňom bolo ohnisko nákazy. Preto tieto opatrenia, "  povedal premiér.


Česko dostalo výnimku

Česká republika má iné pravidlá. Človek môže vycestovať mimo republiku na 24 hodín. Ide buď o vybavovanie neodkladných vecí alebo pohreb. Takýto občan nemusí ísť do karantény. Rakúsko ani Česko nemajú štátom povinné karantény, majú len domáce. Práve pri Českej republike hlavný hygienik Ján Mikas predstavil v piatok po zasadnutí rady nové nariadenia pre pendlerov.

"Je tu nový bod 7, ktoré vyšlo po návrhu MZV SR. Opatrenie sa nevzťahuje na osoby, kt. majú trv.alebo prechodný pobyt v SR a majú uzatvorený pracovno - právny vzťah alebo obdobný pracovný vzťah ako zdravotnícky pracovník v juhomoravskom, zlínskom, moravsko -sliezskom alebo olomovskom kraji ČR a sú držiteľmi potvrdenia od zamestnávateľa o takomto vykonaní práce. Podmienkou je sa pri každom vstupe na územie SR preukázať negatívnym testom RtpcR na COVID 19, nie starším ako 48 hodín," koštatuje hlavný hygienik Ján Mikas.

Hraničný prechod Komárno


Hraničný priechod v Komárne je jednou zo vstupných brán do Maďarska. Našinci, ktorí prichádzajú z väčšej vzdialenosti, ako 30 km rovno odtiaľto putujú do niektorého z karanténnych zariadení Ministerstva vnútra.

Voľný priechod mali doposiaľ len takzvaní pendleri. To znamená zamestnanci firiem, ktorí bývajú, alebo pracujú v pohraničnom pásme vymedzenom tromi desiatkami kilometrov. Dôkazom je občiansky preukaz a platná pracovná zmluva aj s adresou zamestnávateľa. Ich pohyb na území Maďarska ale už následne nikto nekontroluje.

Poľské hranice

Pozdĺž celej našej spoločnej hranice  s Poľskom sú otvorené ale iba dva hraničné priechody, ktoré sú určené iba pre zásobovanie.V prípade, že sa ich pokúsi prekročiť bežný občan čaká naňho povinná štátna karanténna a to nielen u nás, ale aj v Poľsku. Poliaci dokonca avizujú, že kontroly budú sprísňovať.
"Uzávera hraníc, hygienické kontroly na hraniciach a povinná štátna karanténna. Toto všetko sú veci, ktoré sa nám v praxi osvedčili a nemôžeme dopustiť, aby sa sem choroba zavliekla opätovne zo zahraničia, bez ohľadu na to o ktorú krajinu ide," povedal poľský premiér  Mateusz Morawiecki.

Slovensko-ukrajinská hranica

Hraničný priechod v Ubľu je uzatvorený úplne, Slováci sa môžu vrátiť iba cez Vyšné Nemecké.
Ukrajina uzavrela 107 hraničných priechodov pre cudzincov na vstup do Ukrajiny. V činnosti ich s okolitými štátmi zostalo 123. Aj v slovensko – ukrajinskom pohraničí platí, že na ľudí, ktorí žijú v hĺbke do 30 km od hraničnej čiary sa povinná 14 dňová karanténa nevzťahuje.

V prihraničnej obci Ubľa sú však desiatky Ukrajincov nahlásených na trvalý alebo prechodný pobyt. Podľa starostky obce sa však reálne na týchto adresách nezdržiavajú. Práve naopak, podľa nej je možné, že sa pohybujú po celom Slovensku, bez toho, aby dodržali karanténu. Ukrajina nastavila pravidlá počas korona krízy veľmi prísne a na svoje územie nepúšťajú žiadneho cudzinca. Každý Ukrajinec musí na hranici vyplniť tlačivo, kde sa zaväzuje k domácej dvojtýždňovej karanténe. 

"To, aby Európa prešla do nejakého spoločného režimu nieje možné . Pretože všetky štáty si túto kompetenciu udržali, toto nieje Európska, ale národná kompetencia a obzvlášť v čase krízy si teda každá krajina upravuje vstup na svoje územie podľa svojho najlepšieho vedomia a presvedčenia.Pevne verím, že na konci mája, začiatkom júna bude situácia omnoho lepšia," konštatuje Martin Klus.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy