Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Aby naše telo dokázalo odolávať vírusom, potrebuje pestrú stravu. Odborníci upozorňujú na túto chybu
Zdielať na

Aby naše telo dokázalo odolávať vírusom, potrebuje pestrú stravu. Odborníci upozorňujú na túto chybu

BRATISLAVA / Aby náš imunitný systém aj v týchto dňoch dokázal odolávať vírusom a baktériám, podľa odborníkov potrebujeme pestrú stravu. Okrem toho aj dostatok vitamínov, živín, psychickú pohodu a pohyb na čerstvom vzduchu. Ale pozor na tie vitamíny - všetko musí mať mieru.

Dilema, ktorú mnohí z vás možno riešia, je o tom, či je lepšie pojedať koncentrované vitamíny v tabletkách, alebo radšej ovocie a zeleninu, kde je ich koncentrácia neporovnateľne menšia? "Mali by sme získavať vitamíny z prirodzených zdrojov," vyjadrila sa lekárka Katarína Babinská z fyziologického ústavu LF UK. 

Znamená to, že aj keď má koncentrovaný prípravok oveľa viac vitamínu, v konečnom dôsledku efekt na imunitný systém môže byť menší ako v prípade prirodzenej stravy. "Prirodzené zdroje vitamínov majú tú výhodu, že v potravinách sú aj ďalšie účinné látky," poznamenala lekárka Babinská. 

Napríklad minerálne látky, stopové prvky, bielkoviny, tuky alebo vláknina. A tiež látky, ktoré pomáhajú lepšie vstrebať vitamíny. Keď už koncentrovaný vitamín, tak lepšie spolu v strave ako samostatne. Napríklad C vitamín spolu s ovocím alebo zeleninou. "D,A,K a E je potrebné aby strava obsahovala aj určité množstvo tuku, aby sa vitamíny vstrebali," upozornila. 

Teraz, v čase hroziacej nákazy korona vírusom je dobré zabezpečiť prísun vitamínov, ktoré posilňujú funkciu imunitného systému. Najviac sa spomína vitamín D, ale aj C, no úlohu hrá aj vitamín A, E
S výnimkou d-éčka, je najlepším zdrojom vitamínov ovocie a zelenina, ktoré odborníci odporúčajú.
"Zdôraznila by som ovocie a zeleninu, keďže je v našej výžive nedostatočná," podotkla. 

Ideálne je získať vitamín D priamo zo slnka cez pokožku. To ale nie je možné po celý rok a nie každý. Potom je tabletka s d-éčkom je lepšia ako nič. "Ale po konzultácii s lekárom.Odborná spoločnosť poukazuje na to, že vhodné by bolo zvážiť príjem doplnkovej výživy," dodala lekárka Babinská. 

Väčšina vitamínov v nadmernom množstve zaťažuje organizmus a môže spôsobiť zdravotné problémy. Ak je málo, zle je, ak je veľa, zle je. Má byť akurát. A to najlepšie zabezpečíme pestrosťou stravy.



Súvisiace články

Najčítanejšie správy