Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Spravia vám v týchto dňoch röntgen? Lekári, nemocnica aj ministerstvo na to majú rozdielny pohľad
Zdielať na

Spravia vám v týchto dňoch röntgen? Lekári, nemocnica aj ministerstvo na to majú rozdielny pohľad

HUMENNÉ / Predstavte si, že máte podozrenie na zlomenú ruku - je to akútny stav a ohrozenie života? Od odpovede na túto otázku závisí, či Vám v nemocnici urobia röntgen. Na túto situáciu nás upozornil chirurg v Humennom. Nemocnica sa bráni, že ak nejde o život ohrozujúcu diagnózu, výkony počas korona epidémie neposkytujú. Na druhej strane však pacientov odkazujú na urgentné príjmy.

"Nám bolo povedané, že môžeme posielať pacientov iba vtedy, keď ide o životohrozujúci stav, tak som sa aj podľa toho zachoval u jednej pacientky, rtg som jej nedal,"  opísal chirurg z Humenného Ján Matyšák.
Vraví, že pri diagnostike najviac mu chýba obmedzenie röntgenu a sona."Výkony, ktoré sa netýkajú životohrozujúcich diagnóz, a teda nespadajú pod neodkladnú zdravotnú starostlivosť, sa počas prebiehajúcej epidémie neposkytujú," povedal hovorca nemocnice Tomáš Kráľ.

Chirurg vysvetľuje, že po niekoľkých dňoch mu viacerí pacienti na dvere zaklopali opäť, no už v oveľa vážnejšom stave. "Tvrdila, že má silné bolesti zápästia. Tak som naordinoval röntgen a už som zavolal, že to musí byť, lebo má naozaj bolesti. Urobili nakoniec ten röntgen a zistila sa zlomenina,"  dodal.

Podľa ministerstva zdravotníctva v takýchto prípadoch je to na vyhodnotení daného zdravotníckeho zariadenia alebo zdravotníckych pracovníkov, či pacient potrebuje ošetrenie alebo je to situácia, ktorú vedia odložiť
Zariadenie argumentuje, že na základe rozhodnutia hlavného hygienika SR nemocnica a ambulantný sektor poskytujú iba neodkladnú zdravotnú starostlivosť."Je pomerne ťažko posúdiť, čo je akútny pacient, z pacienta neakútneho sa môže za niekoľko hodín vyrobiť pacient akútny," povedal chirurg.  

Nemocnica má ale iný názor:"Do toho spadajú aj rádiodiagnostické výkony. Ak dnes pacient pociťuje náhle zhoršenie zdravotného stavu alebo utrpí úraz, v týchto krízových časoch mu odporúčame ísť priamo na urgentný príjem nemocnice, prípadne vyhľadať ambulanciu prvej pomoci," opísal hovorca nemocnice.

Prezident lekárskej únie špecialistov vraví, že s podobnými odozvami sa stretol aj na iných miestach Slovenska.
"Skôr to vyplýva z nedostatočného pochopenia nariadení. Musím povedať, že toto nie je správny prístup.
Zlomená ruka je neodkladný výkon. Dnes je ešte zvládnuteľný, o tri dni, o týždeň môže byť nezvládnuteľný, môže dôjsť k následkom, ktoré trvalo poškodia zdravie,"  konštatuje. Ministerstvo tvdí, že dané opatrenia nie sú nastavené preto, aby boli pacienti krátení z poskytovania zdravotnej starostlivosti. Odkladané boli len prípady, ktoré bolo možné riešiť neskôr, ale nemali dopad na zdravotný stav pacienta.

Študenti medicíny sa rozhodli pomáhať v nemocnici. Pozrite si  video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy