Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Výskyt koronavírusu hlásia už aj ďalšie DSS po celom Slovensku. V mestách zasadajú krízové štáby
Zdielať na

Výskyt koronavírusu hlásia už aj ďalšie DSS po celom Slovensku. V mestách zasadajú krízové štáby

MARTINE / Osadenstvo martinského domova sociálnych služieb Dom svätého Martina je hromadne nakazené koronavírusom. Podľa zdroja TV JOJ blízkeho krízovému štábu mesta 26 otestovaných dôchodcov potvrdili nákazu u 25. Nakazení sú aj zamestanci zariadenia.

Rada mesta sa popoludní dozvedela nemilé výsledky, 25 klientov je pozitívnych a pozitívni sú aj 6 zamestnanci zariadenia, väčšina seniorov je pritom v tomto domove ležiaca, alebo čiastočne imobilná, potrebujú špeciálnu 24 hodinovú starostlivosť. 

V meste pre mimoriadnu situáciu podvečer zasadol krízový štáb. " Rozhodujeme sa, či to bude Covidove centrum alebo budeme ľudí prevážať do nemocnice," vraví prednosta OU Martin Marcel Maťovčík.

Domov pre seniorov uzavreli, dnes popoludní do zariadenia prišli pracovníčky Úradu verejného zdravotníctva. "Potvrdzuje sa to, čoho sme sa báli, že sa nám to rozšíri aj do DSS," vraví primátor Ján Danko. 

V ďalšom zariadení sociálnych služieb majú sto klientov a 69 zamestnancov. Viac ako polovicu stihli otestovať ešte predpoludním. Zvyšok stihli popoludní. Výsledky by mali mať už v nedeľu. 

Domov seniorov je v karanténe aj keď zamestnancom ponúkli ubytovanie na internáte, radšej zostali v zariadení. "

K rodinám ísť nemohli, no chceli ostať pri ľuďoch o ktorých sa 24 hodín denne starajú. "Sú to naši ľudia, sú našou rodinou. Jasne, že sme zostali s nimi," hovorí riaditeľka zariadenia CSS Martin Monika Bátoryová. 

Koronavírus zistili aj v Seniorcentre v Starom meste v Bratislave. Pozitívne testovaný mal byť jeden zo zamestnancov. "A keďže mu bola nameraná teplota 37,2 a riaditeľ nariadil jeho okamžitú návštevu u všeobecného lekára, ktorí ho poslal na testovanie. A výsledky týchto testov, v piatok ukázali pozitívny výsledok," informovala starostka bratislavskej časti Staré mesto Zuzana Aufrichtová. 

Zamestnanec mal v centre na starosti upratovanie priestorov. "Keď sme s ním hovorili telefonicky naposledy, že mu teplota o niečo stúpla na 37,7, ale vtedy, keď bol naposledy, ani deň pred tým prejavy žiadne neboli. Z tých, o ktorých sme teda vedeli, že kašeľ, nádcha alebo niečo podobné. Zachytili sme to len tým, že meriame tú teplotu," uviedol riaditeľ zariadenia Matej Alex. 

​Vedenie centra okamžite pristúpilo k sprísneniu preventívnych opatrení. Okrem iného v sobotu prebehla aj kompletná dezinfekcia priestorov celej budovy.

V centre sa aktuálne nachádza 56 klientov, ktorých priemerný vek je 85 rokov. Zatiaľ sa zdravotný stav u väčšiny výrazne nezmenil. "Máme dvoch klientov, ktorí majú nejak 37 teplotu a jedna pokašliava, takže tých sme izolovali," dodal riaditeľ. 

V nedeľu otestujú všetkých klientov tohto zariadenia a viac ako 40. zamestnancov. "Musím vyjadriť veľké poďakovanie všetkým zúčastneným, testy bude zabezpečovať humanitárna organizácia Magna, v spolupráci s Medirexom a INTERKLINIK a budú hradené a financované z J&T nadácie, ktorá vznikla za týmto účelom," dodala starostka mestskej časti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy