Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Koronavírus ovplyvnil aj platby. Hotovosť sa stáva minulosťou
Zdielať na

Koronavírus ovplyvnil aj platby. Hotovosť sa stáva minulosťou

BRATISLAVA / Pandémia koronavírusu nás núti meniť aj dlho zaužívané platobné zvyky. Kontakt s bankovkami a v mnohých prípadoch aj platby kartou prestávajú byť bezpečné. Do popredia sa stále viac dostávajú mobilné telefóny a hodinky. Parlament v tejto súvislosti dokonca schválil navýšenie limitu bezkontaktných platieb z 20 na 50 eur. Nuž a zdá sa, že hotovosť sa tak definitívne dostáva na druhú koľaj.

Život bez hotovosti je už realitou v niektorých európskych krajinách, na Slovensku si však na takýto stav ešte nejaký čas počkáme. Pozitívom je, že sa nebojíme zavádzania noviniek. "Ako krajina patríme medzi lídrov v oblasti bezkontaktného platenia," povedala hovorkyňa 365 Banky Linda Gáliková. 

Príklad si môžeme brať zo škandinávskych krajín, kde až 80 % všetkých transakcií sa realizuje bez použitia obeživa. "Dokonca v takom Švédsku platia ľudia príspevky do kostola tiež bezhotovostne," pokračovala Gáliková. "Takého bezdomovca tiež neodbijete tým, že nemáte hotovosť, iba kartu, lebo vytiahne platobný terminál," poznamenal Pavel Škriniar, z Ekonomickej univerzity Bratislava. 

Časy sa očividne menia a koronavírus zrejme prinúti mnohých siahnuť po alternatívnych spôsoboch platenia. Mať peňaženku naplnenú hotovosťou tak aspoň na istý čas nebude v móde. Aktuálne totiž platí, že čím menej dotykov s bankovkami, tým lepšie.  Vírus sa totiž na nich údajne môže udržať až 72 hodín. "Aj tí ľudia, ktorí doteraz málo alebo vôbec nepoužívali elektronické bankovníctvo, je pravý čas na to, aby si to vyskúšali," upozornil Maroš Ovčarik, riaditeľ portálu Finančný kompas. 

Postupný odklon od hotovosti je nevyhnutný a ďalším z dôvodov je zavádzanie stále väčšieho počtu platobných noviniek, ktoré sú nielen rýchlejšie, ale aj hygienickejšie.  Hygiena nehygiena, naďalej budú aj takí, ktorým práca s hotovosťou stále mimoriadne vyhovuje, a to bez ohľadu na zdravotné riziká“.

"Nie všetci ľudia sú čestní a je to nielen medzi politikmi, ale aj medzi bežnými ľuďmi a dôkazom toho sú aj nedávne kauzy," dodal Škriniar.  Je preto pravdepodobné, že aspoň medzi istými ľuďmi bankovky nahradí iné platidlo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy