Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prázdna štátna kasa a nervózne firmy. Finančnú injekciu na hromadné prepúšťanie ponúka Európska únia
Zdielať na

Prázdna štátna kasa a nervózne firmy. Finančnú injekciu na hromadné prepúšťanie ponúka Európska únia

BRATISLAVA / Európska únia uvoľní ďalšie peniaze na boj proti pandémii koronavírusu a jej následkom, čo je pre našu ekonomiku asi jediná možná záchrana. vláda smeru nenechala v štátnej kase nič, takže okrem pôžičiek na finančných trhoch nás zachránia jedine európske peniaze. kríza totiž udrela ešte rýchlejšie ako tá posledná. Ústredie práce už eviduje tisícky ohrozených pracovných miest v rámci nahlásených hromadných prepúšťaní.

Koronakríza udiera ešte rýchlejšie ako posledná veľká, ktorú začala v roku 2008 a ťahala sa až do 2015. Firmy prepúšťajú, lebo nemajú zákazky alebo majú problémy v dodávateľskej sieti. "Výpadok výroby nám vznikol kvôli dodávateľovi komponentov z Talianska," vraví predseda OZ Kovo Juraj Hojnoš. Ďalším zakázal činnosť štát. Vidieť to už aj na číslach. Kým v januári zamestnávatelia nahlásili 3 a vo feburuári 2 hromadné prepúšťania, tak po korone sa situácia radikálne mení. 

Počet ohrozených zamestnancov :

  • Marec - 2242
  • do 15. apríla - 1512


Podľa poslednej predpovede ministerstva financií sa má ekonomika tento rok prepadnúť až o sedem percent a počet nezamestnaných katastroficky narásť. Podľa ministra Hegera z trhu práce ubudne až 88 000 pracovných miest.

Keďže vláda Smeru nechala, ako hovorieva premiér Matovič, "špajzu prázdnu" všetky oči sa zbožne upierajú k peniazom z Bruselu. Europarlament v piatok odklepol uvoľnenie ďalších prostriedkov na boj proti pandémii.
"S vedomím, že sa z toho nikto nemôže dostať sám, a že ak niekto vyjde víťazne a ostatní zostanú stáť, bude to polovičné víťazstvo," povedal David Sassoli predseda Európskeho parlamentu.


Súčasťou schváleného balíka sú okrem iného opatrenia zamerané na maximálnu flexibilitu pri využívaní štrukturálnych a investičných fondov, čo sa nám teraz hodí."Práve na tie verejné investície, ktorá budú motorom aj pre ďalšie súkromné investície," dodal minister Heger. V čerpaní eurofondov však Slovensko nikdy nevynikalo. Treba veriť, že teraz v extra krízových časoch sa to zlepší.

Nákaza ohrozila aj sociálny podnik na Horehroní. Z práčovne vo Valaskej sa stala krajčírska dielňa:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy