Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Paradox opatrení? Krčméry vysvetľuje prečo potrebujeme antigénový test do prírody
Zdielať na

Paradox opatrení? Krčméry vysvetľuje prečo potrebujeme antigénový test do prírody

BRATISLAVA / Medzi verejnosťou sú tí, ktoré s otváraním škôl súhlasia a tí, ktorí sa boja. Profesor Krčméry zdôrazňuje, že pandémia koronavírusu nie je jediná, ktorá momentálne pretrváva vo svete.

Ministerstvo školstva v stredu, 3. februára, oznámilo otváranie škôl. Aj podľa odborníčky ministerstva zdravotníctva pre starostlivosť o deti a dorast to nebolo ľahké rozhodnutie. "Ministerstvo školstva už od decembra usilovne pracovalo na tom, aby sme našli nejaký modus vivendi, teda rovnováhu medzi epidémiou a ďalšími troma epidémia, na ktoré sme v rámci školstva zabudli," vysvetlil profesor Krčméry. 

Tri epidémie školstva rozdelil profesor ako epidémia neuróz a osamelosti, ktorá pramení zo sociálnej izolácie. Ako druhú zaradil epidémiu závislosti od počítačových hier a poslednou školskou epidémiou je epidémia obezity. "Pri porovnaní toho možného problému v dôsledku infekcie a tých troch epidémii, ktoré sa pomaly dostávajú medzi naše deti sa podarilo dosiahnuť taký typ semaforu, ktorý je kompromisom," myslí si Krčméry. S otváraním škôl začala byť aktuálnejšia aj otázka očkovania učiteľov skôr ako je naplánované vo vakcinačnej stratégii. Profesor súhlasí s tým, že by mali ísť skôr. "Ja súhlasím s tým, ani ministerstvo zdravotníctva nie je proti. Momentálne nás však brzdí nerovnomerný prísun vakcín. Je to v dôsledku toho, že výrobcovia zvyšujú výrobu a čaká sa na schválenie ďalších dvoch vakcín. Ja to vidím optimisticky, pretože možno už v najbližšom čase budeme mať tretiu vakcínu," predpovedal Krčméry. 

Do prírody treba chodiť, ale s testom 

"Tento paradox vznikol tým, že pravdepodobne nás čakajú tri druhy prázdnin. Covid automat počas najbližších týždňov rozdelí okresy, ktoré budú na tom lepšie. Preto podmieňujeme tým testom v prírode, aby sme znížili riziko toho prenosu aj v prírode. Vy sa môžete infikovať aj v prírode, ak vytvárate veľké skupiny," povedal Krčméry k testom v prírode. Zároveň konštatoval, že ďalším dôvodom je aj začiatok druhej epidémie. Druhú vlnu prvej epidémie sme mali koncom roka 2020. V tom čase ale začala pôsobiť britská mutácia, ktorá spustila ďalšiu epidémiu. Profesor Krčméry je rád, že je to iba táto mutácia, tie ostatné by mohli byť horšie. "Ten brazílsky a africký podtyp vyzerajú byť omnoho horšie, zatiaľ máme v Európe len ten britský," reagoval Krčméry. Určiť prognózy je vraj neurčité aj napriek tomu, že všetky predošlé prognózy pri vlnách vyšli. "Toto už nie je tretia vlna, akademicky môžeme diskutovať či to je tá istá choroba. Tento zmutovaný vírus sa chovaný inak a nemáme zmapovanú mortalitu," vysvetlil Krčméry. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy