Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
FOTO: Svetová rarita na Slovensku. Zubrov hrivnatých je na Slovensku už len zopár
Zdielať na

FOTO: Svetová rarita na Slovensku. Zubrov hrivnatých je na Slovensku už len zopár

POLONINY / Kým zákonom chránené medvede či vlky počítame v stovkách kusov, zubrov hrivnatých je na Slovensku už iba zopár. Vo voľnej prírode sa nachádzajú len v Národnom parku Poloniny a vidieť plaché stádo na vlastné oči je priam svetová rarita.

Štáb TV JOJ sa vybral do lokality pri vodárenskej nádrži Starina. Pozorovali srnčiu zver, no šanca vidieť zubry je podľa strážcu prírody 50 na 50. Areál je veľký a zubrov málo. Nás však nepriaznivá matematika neodradila.

"Vidíme, že čerstvo odišla jedna skupina, čerstvý trus, čerstvé stopy, pár minút pred nami odišli," opisuje strážca prírody zo Správy Národného parku Poloniny Jozef Blaško. Netrvalo dlho a najviac nás potešil pohľad na čriedu poloninských zubrov. "Každým rokom je to viac a viac ojedinelé, naberajú viac na plachosti. Mali sme šťastie, že sa nám ich podarilo vôbec nájsť," dodal.

Na ďalšie zubrie stádo sme narazili v katastri vysťahovanej obci Ruské. Keď sme si mysleli, že divadlo sa pre nás končí, iba o kúsok ďalej sme zbadali ďalšiu čriedu. "Teraz vidíme čriedu ôsmich zubrov, sú tam tri mladé teľce, sú zakryté dospelými býkmi. Je to rarita aj šťastie, nájsť 20-členné stádo," uviedol strážca prírody.

Držali sme sa v dostatočnej vzdialenosti, aby sme zubriu rodinu nevyrušovali. Toto sa nikde inde na Slovenku zažiť nedá. Stáda voľne žijúcich zubrov sú iba v Národnom parku Poloniny. "Na čele je statný býk, ktorý dohliada na celú situáciu. Stádo si chráni svoje mláďatá, drží ich v strede čriedy. Pre ne nie je veľká zima, nemajú problém si vyhrabať černičie, ktoré je šťavnaté, výživné," povedal Blaško.

Zubor hrivnatý v dôsledku nadmerného lovu na začiatku 20. storočia vo voľnej prírode vyhynul. Zubor ako druh prežil iba vďaka niekoľkým jedincom v súkromných chovoch a zoologických záhradách. A kým chránené medvede či vlky počítame v stovkách, zubrov je u nás podstatne menej. "Máme spočítaných 50 až 55 kusov, že sa nachádza v Národnom parku Poloniny," napočítal strážca Blaško.

​V pásme nad Starinou síce platí najvyšší stupeň ochrany vodného zdroja, no pre turistov je tento raj otvorený. Ak v týchto končinách na zubry natrafíte, obavy mať nemusíte. Stačí si len v pokoji unikátny pohľad vychutnať.  "Treba si vychutnať ten moment, je to nielen slovenská, ale aj svetová rarita, určite si ten zážitok treba užiť," uzavrel Blaško.

Vytrvalý zubor prešiel niekoľko okresov za samicou. Viac v archívnej reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy