Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na Slovensku nemáme more, ale po 50 rokoch dokázali u nás postaviť 110 metrovú hotelovú loď
Zdielať na

Na Slovensku nemáme more, ale po 50 rokoch dokázali u nás postaviť 110 metrovú hotelovú loď

BRATISLAVA / Nesie meno umeleckej zbierky a je prvá slovenská. Výletná loď "Albertina" bude Slovensko reprezentovať na európskych riekach. Podobný plávajúci hotel bol u nás vyrobený naposledy pred 50 rokmi v lodeniciach v Komárne.

Stodesať metrová Albertina, ktorá jeden a pol roka vyrastala v lodeničiarskej hale, sa dostala na vodu. Prvá slovenská hotelová riečna loď získa aj slovenské osvedčenie. Aj nápad postaviť ju vznikol v lodnej spoločnosti na Slovensku.

"Vznikla u nás v kancelárii, v mojej hlave, celú technológiu, až po poslednú žiarovku, hotelovú časť atd robíme my," priznal Ivan Sivák, konateľ lodnej spoločnosti Riseday. Pôvodný plán bolo postaviť Albertinu mimo Slovenska. "Som veľmi rád, že sme to dotiahli, že sme začali spolupracovať so SaM-kou," vyjadril sa Ivan Sivák. Predseda predstavenstva Shipbuilding and Machineri a.s. Ladislav Molnár priblížil detaily výroby: "pracovali na tom kolegovia z Komárna, či na výrobe dielcov na lodiarskej výrobe, okolo 50-60 ľudí." Po výrobe sa hneď pustili do technologickej časti: "pol roka na to sme začali robiť celú technologickú časť s našimi 60 dodávateľmi," opísal priebeh Ivan Sivák. Prednosť mali tí zo Slovenska – a tak sa podieľali aj na dizajne, interiéri či motoroch. Albertina je 7 a pol metrov vysoká, široká viac ako 11 metrov, má 3 podlažia a bude mať 4 hviezdičky. "Je to loď pre 155 pasažierov a 38 členov posádky," komentoval Sivák kapacitu lode. Proti potopeniu aké poznáme aj z filmu Titanic bola loď vyrobená z dvojitého zabezpečenia. "Trup je vyrobený z dvojitého boku a dvojitého dna na zabezpečenie nepotopitelnosti," reagoval Henrich Illáš inšpektor DNV-GL, klasifikačná organizácia. Na vode ju čaká ešte dokončenie – vzduchotechnika, elektronika, alarmy, zariadenie – len káblov bude viac ako 60 kilometrov. Albertina bude kolaudovaná o 4 mesiace a bude plávať pod Maltskou vlajkou.

Súvisiace články