Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Holandsko musí z nemocníc stiahnuť respirátory. Tisíce kusov z Číny sa ukázali ako chybné
Zdielať na

Holandsko musí z nemocníc stiahnuť respirátory. Tisíce kusov z Číny sa ukázali ako chybné

AMSTERDAM / Holandsko sťahuje z nemocníc niekoľko stotisíc chybných respirátorov, ktoré si krajina zaobstarala z Číny. Nespĺňajú totiž požiadavky a kvalitu, podľa testov netesnia alebo nemajú funkčné filtre.

Holandsko nakúpilo z Číny viac ako 1,3 milióna respirátorov FFP2, informovala o tom agentúra AFP. Ministerstvo zdravotníctva obdržalo ochranné pomôcky od certifikovaného čínskeho výrobcu 21. marca a pri kontrole zaznamenali podozrenie, že respirátory neodpovedajú potrebným normám. Okolo 600 tisíc respirátorov bolo už ale distribuovaných do nemocníc, ktoré sa starjú o pacientov s COVID-19. Ministerstvo preto okamžite začalo respirátory z nemocníc sťahovať a ďalšie kusy ani nerozdistribuovali. 

"Taktiež druhý test ukázal, že respirátory nezodpovedajú požiadavkám na kvalitu. Rozhodli sme sa, že žiadne z tejto dodávky nebudeme používať," uviedol minister zdravotníctva Bruno Bruins, pričom rezort bude od tohto momentu testovať všetky takéto dodávky materiálu.

Testy ukázali, že respirátori FFP, ktoré si objednali z Číny, tvár nedostatočne chránia alebo majú poškodené membrány vo filtroch. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy