Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Koronavírus núti obchodníkov fungovať inak. V rodinnom vinárstve sa vynašli, degustujú takto
Zdielať na

Koronavírus núti obchodníkov fungovať inak. V rodinnom vinárstve sa vynašli, degustujú takto

TAJNÁ / Súčasná situácia prinútila aj mnohých výrobcov vín zatvoriť brány pre verejnosť. V rodinnom vinárstve v malej obci Tajná však vymysleli spôsob, ako aj naďalej robiť degustácie vín pre ľudí. Profesionálnu odbornú ochutnávku urobili virtuálne cez počítač. Vyskúšala si to asi dvadsiatka Slovákov.

Set vín na profesionálnu degustáciu odoslali záujemcom prostredníctvom kuriéra. K tomu dostali aj návod, ako všetko pripraviť. "Aké má byť víno chladené, aké poháre použiť, ako sú odporučené záhryzy teda občerstvenie," povedal riaditeľ vinárstva  Rastislav Demeš.

"Bolo to napísané, ktoré vína v chladničke v pivnici alebo v komore takže sme to urobili presne tak," vyjadrili sa degutátorka. 

Všetci sa potom spojili cez konferenčný video hovor. Someliér, mal všetko pripravené, tak ako aj ľudia v obývačkách. Počas online degustácie mohli ľudia ochutnať 6 vín - 3 biele, 1 ružové a 2 červené.

Ku všetkým vínam dostali degustátori aj odborný výklad. Potom diskutovali a rozoberali jednotlivé odrody.

"Bolo to super pri takomto, keď sedí človek a počúva tak viacej vníma tu odbornú stránku ako keď je niekde s priateľmi," vyjadrila sa degustátorka. Hlavne malé vinárstva to majú v tejto dobe ťažké. Preto táto firma vymyslela aj on-line degustáciu, v ktorej chcú pokračovať.  "Nie sme v obchodných reťazcoch máme problém lebo naše tržby klesli o 80 %," pokračoval riaditeľ vinárstva Rastislav Demeš. 

Rodinné vinárstvo, ktoré patrí k takzvanému butikovému chce však hlavne takýmto spôsobom spestriť ľudom čas, ktorí musia tráviť doma. "Na víkend by sme nemali nič iné čiže konečne to bol kultúrny zážitok pre nás," dodal degustátor. 

Pozrite si reportáž, ako trávia ľudia čas počas koronavírusu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy