Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Koronavírus pretransformoval Európsky parlament do online. Slovenské mestá idú príkladom
Zdielať na

Koronavírus pretransformoval Európsky parlament do online. Slovenské mestá idú príkladom

SLOVENSKO / Súčasné obmedzenia prinášajú aj mnohé novinky. Tak napríklad Európsky parlament po prvýkrát hlasoval online. K podobným opatreniam už pristúpili aj niektoré jednotlivé krajiny, vrátane Poľska. A možno aj u nás budú poslanci čoskoro hlasovať cez internet.

V Košiciach na rokovaní mimoriadnej schôdze mestského zastupiteľstva boli poslanci v rúškach, ochrannom obleku a s dezinfekciou na stole. Takýto pohľad na miestnych, či národných poslancov zrejme čoskoro neuvidíme.
Najväčšie mestské zastupiteľstvo na Slovensku má Bratislava. Rokovaciu miestnosť vydezinfikovali a zapečatili. Marcové zasadnutie preložili na neurčito. Podľa hovorcu hlavného mesta ďalší postup bude závisieť aj od vývoja situácie.O niektorých plánovaných rokovacích bodoch sa môže hlasovať aj neskôr. Sú však aj také, ktorých odklad nepočká. Či už vo veľkých metropolách, alebo obciach ďaleko od Bratislavy.

Ako by mali postupovať samosprávy pri svojich poslaneckých hlasovaniach naznačuje aj postup Europarlamentu. Jeho poslanci po prvýkrát v histórii hlasovali elektronicky. Systém nám opísala europoslankyňa Monika Beňová:
"Za, proti a zdržal sa. Podpíše to, zoskenuje sa ten hlasovací lístok a posiela sa opäť na túto istú adresu."
Vyskúšala si to nie len europoslankyňa Monika Beňová. Spolu s ňou aj ďalších 704 zástupcov jednotlivých krajín únie. Vpred je napríklad taká Gelnica. Jej poslanci hlasovanie nepreložili. Hlasovali online.


Všetky hlasovania, ako aj rozprava je verejne dostupná. Tú v europarlamente vyriešili veľmi jednoducho. Poslanci sa k návrhom vyjadrujú písomne. Podľa  Beňovej majú 400 slov na svoje písomné  vystúpenie, ktoré zoskenujú a pošlú do Európskeho parlamentu. V prípade zhoršujúcej sa epidemiologickej situácie tak majú samosprávy v rukách jednoduché online riešenie. No a z neho si možno nakoniec vezme príklad aj náš národný parlament.

"V prípade, že sa nám dramaticky zníži počet poslancov, že by boli v nejakej karanténe, alebo by ochoreli. A mohlo by sa stať, žeby národná rada prestala byť uznášaniaschopná, tak budeme musieť pristúpiť aj k takémuto kroku." okomentoval predseda národnej rady Boris Kollár.

​Slovenské hotelierstvo čakajú v najbližších mesiacoch  problémy. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy