Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
V osade pri Humennom platia tvrdé pravidlá. Obyvatelia nesmú bez rúška ani na krok
Zdielať na

V osade pri Humennom platia tvrdé pravidlá. Obyvatelia nesmú bez rúška ani na krok

PODSKALKA / HUMENNÉ / Nik nesmie osadu opustiť bez rúška. Na toto opatrenie v rómskej osade Podskalka veľmi prísne dohliadajú občianske hliadky aj mestská polícia. Do osady, kde žije viac ako dva a pol tisíc Rómov sa vrátili ľudia z Anglicka a Českej republiky.

 Na začiatku aj na konci Podskalky stoja hliadky, ktoré kontrolujú, aby nik neodišiel do mesta bez ochranného rúška. Napríklad ako počas nášho nakrúcania tento cyklista. "Vráťte sa späť do osady, nemáte rúško, osadu neopustíte! Nech sa páči, naozaj!," kričal policajt na jedného z obyvateľov. 

"Každý, kto ide do mesta je napomenutý, že musí mať rúško a kto ide do obchodu musí mať rukavice," povedal Alexander Kudráč, člen MOPS.  V osade Podskalka je momentálne v karanténe 12 dospelých a jedno dieťa. Ide o ľudí, ktorí sa vrátili z Anglicka a Českej republiky.

"Po príchode boli títo občania upozornení na dodržanie 14 dňovej karantény," vyjadril sa Marián Zub, náčelník MsP Humenné. V osade dbajú na dodržiavanie opatrení a ľudí v karanténe strážia hliadky priamo na miestach, kde bývajú.

"Hliadky monitorujú tieto osoby v blízkosti ich obydlí, čiže pri domoch a tiež sú upozorňovaní na vychádzanie a svojvoľný pohyb po osade," pokračoval  Marián Zub, náčelník MsP Humenné.

V prípade, že potrebujú lieky alebo nakúpiť potraviny, môžu sa obrátiť na členov týchto hliadok. Ak by karanténu nedodržali, občianska hliadka privolá políciu. To zatiaľ potrebné nebolo. Mesto Humenné zabezpečilo pre ľudí z Podskalky ochranné rúška- zatiaľ takmer 300 kusov. Rúška si tu začali šiť aj svojpomocne. Na ich nosenie však musia dohliadať. "Pravidelne ich napomíname, neustále, dookola. Aj dospelých, aj deti, dookola," dodal Kudráč, člen MOPS. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy