Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb sa pripravuje na druhú vlnu. Aby zamedzili úmrtiam, žiadajú 3 veci
Zdielať na

Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb sa pripravuje na druhú vlnu. Aby zamedzili úmrtiam, žiadajú 3 veci

BRATISLAVA / Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb v prípade rýchleho opätovného nárastu pozitívnych prípadov koronavírusu už nechce počítať ľudské životy pre slabú pripravenosť. Navrhuje preto 3 veci - Zásobovanie ochrannými pomôckami zo štátnych hmotných rezerv pre štátne aj súkromné zariadenia, preplatenie finančných strát a navýšenie platov pracovníkov sociálnych služieb.

V čase kedy koronavírus pretrváva, asociácia poskytovateľov žiada legislatívne úpravy tak, aby v prípade druhej vlny boli lepšie pripravení. "My sme prvá línia a dúfam, že dnes to už vie aj vláda," Anna Ghannamová, predsedníčka APPS. V čase nárastu prvých pozitívne testovaných na covid 19 nemali ochranné pomôcky a zásoby na niekoľko mesiacov vopred nemajú ani dnes "My chirurgické rúška máme stále ale vtedy sme ich mali málo a denne sme určili kedy pri kom ich požijem, že pri onkologickom áno,veľmi sme šetrili," Ľubica Kočanová, asociácia sestier a pacientov ASAP.

"Ak príde druhá vlna, tak nevidím dôvod prečo by sme aj my nemohli byť zásobovaný zo štátnych hmotných rezerv. Vo štvrtok máme pracovné stretnutie s ministrom a ja dúfam, že sa dohodneme," poznamenala Ghannamová, predsedníčka APPS. "Keď príde kríza nevidím v tom problém, ale je to otázka na štátne hmotné rezervy nie mňa. Skôr na ministerstvo práce," vyjadril sa minister zdravotníctva Marek Krajčí. 

Dnes už vyčíslili aj finančné straty a od štátu žiadajú preplatenie. "Naša Asociácia poskytovania sociálnych služieb urobila prieskum, zapojilo sa doň 142 poskytovateľov, u ktorých to vyšlo zhruba 1,7 milióna eur táto strata. Takže keď to spriemerujeme je to 14 tisíc eur na jedného poskytovateľa," ozrejmila Ghannamová.

"Ako deklaroval minister práce Milan Krajniak je v rámci celospoločenskej potreby maximálneho ohodnotenia v zariadeniach sociálnych služieb, ktorý sa starali o zdravie najzraniteľnejších, je ambíciou aj mimoriadne finančné ohodnotenie týmto ľudom z prvej línie," informoval Michal Stuška,  hovorca MPSVR SR.

Klienti zariadení sociálnych služieb alebo pacienti? Financovanie zo zdravotnej poisťovne alebo príspevky z úradov práce sociálnych vecí a rodiny. Žiadajú oboje. "Viete, keď chcem príspevok zo zdravotnej poisťovne musím mať sestru na dennú aj nočnú, ale ja to neviem splniť lebo sestier je málo. Nie sú, tak čerpáme príspevky ošetrovateľské. Je v tom chaos prelínajú sa príspevky zdravotné so sociálnymi. Kedy sa to zmení?," dodala Anna Ghannamová. "Už odborníci z ministerstvá práce sociálnych vecí a rodiny a naši odborníci, je to zastrešené štátnymi tajomníkmi, už kreujú túto nadrezortnú skupinu, ktorá pripraví celú reformu dlhodobej starostlivosti, aby my sme dokázali zafinancovať poskytovanie sociálnych a zdravotných služieb," dodal minister Krajčí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy