Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Slovenské nemocnice sú pod silnejúcim náporom
Zdielať na

Slovenské nemocnice sú pod silnejúcim náporom

BRATISLAVA / Ako sme už počuli, počet hospitalizovaných pacientov s covidom-19 už prekročil dve tisícky. Nových prípadov stále neubúda, nápor na nemocnice sa zosilňuje. S našim hosťom sme sa rozprávali o tom, v akom stave sa nachádzajú a s akými problémami sa musia boriť.

"Súčasné počty pacientov s covidovým ochorením sú naozaj veľmi vysoké," hovorí Peter Stachura, lekár a štátny tajomník ministerstva zdravotníctva. "Takéto čísla sme ešte nemali. K dnešnému dňu ich je 2230 pacientov. Pacientov s iným ochorením je na Slovensku zhruba 11 tisíc. Celkový počet lôžok pre dospelých je zhruba 24 tisíc. V subjektoch hospodárskej mobilizácie, to sú tie nemocnice, ktoré sa momentálne starajú o covidových pacientov, je 21 000 lôžok."

To ale neznamená, že je tam možné umiestniť 21 000 pozitívnych pacientov.

"Určite by oveľa skôr nastal kolaps celého zdravotníctva," hovorí Peter Stachura. "Aj vo vyspelých krajinách je maximum 70-80 percent kapacity, aby bolo možné postarať so o akútne stavy."

V súčasnosti je asi väčším problémom nedostatočný počet lekárov a sestier.

"Lôžok aj ventilátorov máme dostatok," hovorí Peter Stachura. "Hlavný problém, ktorý nás najviac trápi, je personál. Tento problém tu je už dlhodobo. Takisto aj v Nemecku, Rakúsku chýba personál a takáto kríza situáciu len znásobí."

Ministerstvo v prvom rade odporúča nemocniciam načrieť do vlastných zásob: "Tým, že zastavia svoje odkladné výkony, že začnú zatvárať a spájať niektoré oddelenia, vytvorí sa skupina zdravotníkov, ktorá môže byť posunutá ďalej."

Počas núdzového stavu je tu aj možnosť ukladania pracovnej povinnosti. "Túto možnosť berieme ako úplne poslednú variantu," povedal Peter Stachura. "Lekárov chceme viac motivovať, na dobrovoľnej báze."

Situácia sa v jednotlivých krajoch Slovenska líši. "Momentálne najhoršie je to v trenčianskom kraji," hovorí štátny tajomník. "Výrazne stúpa aj Bratislava a okolité kraje."

Nápor na nemocnice by neustal ani keby nastal okamžitý lockdown a spomalenie pohybu ľudí:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy