Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
ROZHOVOR: Dvaja lekári museli na sociálnych sieťach vyvracať hoaxy o sebe. Toto odkazuje diskutujúcim jeden z nich
Zdielať na

ROZHOVOR: Dvaja lekári museli na sociálnych sieťach vyvracať hoaxy o sebe. Toto odkazuje diskutujúcim jeden z nich

BRATISLAVA / Čím väčšou témou sa stáva vakcinácia proti COVIDu 19, tým častejšie sa objavuje aj medzi hoaxami. Vedia o tom svoje aj dvaja lekári, ktorí sa stali jeho súčasťou a museli ho pod statusom na sociálnej sieti sami vyvracať.

Len 20.januára polícia na sociálnej sieti zverejnila dve upozornenia na hoaxy ohľadom očkovania. V jednom zo statusov sa dokonca objavili aj mená dvoch bratislavských lekárov, ktorí mali po očkovaní skončiť na oddelení ARO. 

"MUDr. Hudák po druhom očkovaní skolaboval a leží na ARO. MUDr. Mráz obidvaja z Ružinova tiež ho dnes doviezli, je na tom veľmi zle po druhom očkovaní. Štyri zdravotné sestry majú vysoké horúčky tiež po druhom očkovaní," znel text, ktorý polícia jasne označila za hoax. 

V skutočnosti ale nebojovali na ARO o zdravie, ale bojovali na sociálnej sieti proti klamstvu o nich a pod statusom sa museli oni sami a ich kolegovia brániť.
"Bol som z toho sám prekvapený, lebo som sa v tom čase cítil pomerne dobre. Rozhodne som nebol hospitalizovaný, ani nikam dovezený ani som nemal závažnú reakciu, aká sa tam opisovala. Skôr ma to prekvapilo," opísal situáciu anesteziológ Peter Mráz.

"To ma zarazilo, lebo to vôbec nebola pravda, čo tam bolo napísané. Absolútne sa to nezlučovalo s pravdou," reagoval druhý lekár, ktorý sa musel pod statusom obhajovať, chirurg Peter Hudák. "Ja sám som mal po aplikácii druhej vakcíny alergickú reakciu avšak medzitým som už odslúžil jednu službu a momentálne som doma a cítim sa absolútne v pohode a ako lekár odporúčam všetkým," reagoval chirurg Peter Hudák.

Polícia upozorňuje, že takéto statusy budú mať trestnoprávny dopad. Druhý status, ktorý polícia v stredu riešila, presviedčal o anafylaktickom šoku po očkovaní v Humennom. Napriek tomu, že aj oficiálne nemocnica potvrdila, že ide o klamstvo, mal status 4 600 zdieľaní.

"Ja by som im odkázal, že chápem, že má strach, chápem, že sa boja, chápem, že situácia je komplikovaná a zložitá a možno sa v nej ani dostatočne nemusia vyznať, ale takýmito vecami naozaj nikomu nepomôžu a toto ich konanie môže mať veľmi vážny dopad na zdravie niekoho iného," odkazuje anesteziológ Peter Mráz diskutujúcim na sociálnych sieťach a tým, ktorí píšu nepravdy. 

Aj tento príbeh ukázal, že napriek tomu, že správy boli neoverené, šírili sa vysokou rýchlosťou a ľudia im verili. Oba dnešné hoaxy neponúkli žiaden overený zdroj. 

Univerzitná nemocnica Bratislava sa vyhradzuje voči tvrdeniam, ktoré sa objavili na sociálnej sieti o tom, že naši lekári, ktorí boli v tomto statuse menovaní skončili na ARE po druhom očkovaní. Dobrou odpoveďou na takéto hoaxy je skutočnosť, že našich ústavných očkovaných činiteľov, ktorí boli zaočkovaní pred médiami, vidíme denne a tešia sa dobrému zdraviu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy