Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Po testovaní zaviedli v obci prísnejšie opatrenia. Výsledky testovania však nikto nepozná
Zdielať na

Po testovaní zaviedli v obci prísnejšie opatrenia. Výsledky testovania však nikto nepozná

HUMENNÉ / Ešte v sobotu prebehlo v osade v obci Zbudské Dlhé lokálne testovanie na koronavírus. Regionálni hygienici prijali opatrenia, aby zabránili nekontrolovateľnému šíreniu nákazy. A hoci ide o verejné zdravie, verejnosť stále nevie, ako testovanie dopadlo. Dokonca samotný úrad tvrdí, že všetky výsledky stále nepozná.

Intervenčný tím v osade dovedna otestoval 269 osôb. Išlo buď o PCR alebo antigenové testovanie, prípadne zisťovali aj protilátky. Bolo to ešte v sobotu, 16.1. V pondelok, 18.1., Ministerstvo vnútra tvrdilo, že výsledky testov zaslali Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva.

Ten v pondelok na naše otázky nereagoval, dnes bola odozva takáto. "Na RÚVZ bola zaslaná informácia o počte antigénovo pozitívnych osôb. Výsledky PCR nemáme k dispozícii a ani výsledky protilátok. Počet pozitívnych je absolútne číslo - neviem presný počet otestovaných, aby sme vedeli určiť percento pozitívnych," povedala Lenka Lesňaková, poverená vykonávaním funkcie regionálne hygieničky. Ten istý úrad, ktorý dnes tvrdí, že ani na piaty deň všetky výsledky nemá, pred týždňom vo Vestníku vlády vydal vyhlášku a nariadil opatrenia pri ohrození verejného zdravia pre obec Zbudské Dlhé. "Boli sme opakovane upozornení, aby sme k marginalizovaným rómskym komunitám pristupovali citlivo, a teda aj k informáciám podávaných o tejto komunite," reagovala Lenka Lesňaková. O výsledky sme sa zaujímali z dôvodu, že sme dennodenne konfrontovaní s otázkami ľudí z regiónu. Majú obavy a chcú poznať odpovede z oficiálnych zdrojov. Na verejnosti sa totiž šíria rôzne dezinformácie a konšpirácie. Napriek našim argumentom a tomu, že ide o verejné zdravie, verejnosť výsledky stále nepozná. Základnú školu dovedna navštevuje 78 detí. Podľa slov riaditeľa majú od minulého týždňa nariadené dištančné vzdelávanie. "Vieme to vytlačiť, technické zabezpečenie na to máme, ale nevieme to odniesť medzi nich. Nepustia nás tam, sme sa dozvedeli, že je vážna situácia," vysvetlil Alexander Sluk, riaditeľ základnej školy Zbudské Dlhé. Dvaja zo žiakov prišli v uplynulých dňoch o oboch rodičov. Z detí sa stali siroty. Učitelia situáciu vnímajú citlivo. Najradšej by boli, keby sa brány školy znova otvorili. Podľa slov riaditeľa asi 20 žiakov má prístup k internetu a s tými sa snažia učivo prebrať. "Učitelia by chceli učiť čím skôr, tým lepšie, ale nemôžeme," priznal Alexander Sluk. Podľa starostu majú v osade dve predajne potravín. Aj Slovenská pošta urobila maximum a napriek pandemickej situácii zabezpečili výplatu dávok. "Vedenie obce poskytlo priestor na výplatu dávok okresného okruhu v kultúrnom dome, pomáhali aj pracovníci komunitného centra, ktorí pripravili miestnosť, a súčinná bola aj polícia," informovala Iveta Dorčáková, hovorkyňa slovenskej pošty. Zamestnanci pošty boli oblečení v ochranných odevoch. Vyplatených bolo 171 dávok a prebehlo to bez problémov. Pred osadou hliadkujú policajti. V prípade, že chce niekto odísť, kontrolujú test o negativite a občiansky preukaz. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy