Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Traja doktori vypadli z okna. Prípady vyvolali diskusiu o podmienkach v nemocniciach
Zdielať na

Traja doktori vypadli z okna. Prípady vyvolali diskusiu o podmienkach v nemocniciach

Doteraz Rusi zaznamenali vyše 155 tisíc nakazených

MOSKVA / Za posledné dva týždne vypadli v Rusku za záhadných okolností z okien nemocníc traja zdravotnícki pracovníci z prvej línie. Zomreli dve lekárky, jeden lekár je vo vážnom stave. Prípady vyvolali intenzívnu diskusiu v ruských médiách aj na sociálnych sieťach a upriamili tiež pozornosť verejnosti na pracovné podmienky lekárov a ďalších zamestnancov zdravotníctva počas pandémie koronavírusu. Pády už vyšetrujú miestne úrady, informuje spravodajská stanica CNN.

Vo vážnom stave je Alexander Šulepov, lekár z mesta Voronež, ktorý vypadol z nemocničného okna na druhom poschodí v sobotu. V miestnej nemocnici, kde aj pracoval, sa liečil na koronavírus, ktorý uňho zistili. Hospitalizovali ho 22. apríla, v rovnaký deň, keď spolu s kolegom zverejnil video, v ktorom tvrdí, že ho nútili pokračovať v práci aj po pozitívnom teste. Jeho kolega Alexander Kosjakin predtým kritizoval na sociálnych médiách vedenie nemocnice pre nedostatok ochranných pomôcok a polícia ho vypočúvala za údajné šírenie "falošných správ".

Nemocnica tvrdí, že Šulepov prestal pracovať, akonáhle informoval vedenie o svojej pozitívnej diagnóze. Navyše mu ponúkli hospitalizáciu na infekčnom oddelení. Lekár neskôr svoje predchádzajúce slová odvolal a nahral druhé video, v ktorom tvrdí, že nemocničný personál má dostatok ochranných pomôcok.

Šulepov bol už tretím lekárom, ktorý za posledné dva týždne za dosiaľ nevysvetlených okolností vypadol z okna nemocnice. Prvý májový deň takto skončila vedúca lekárka nemocnice v sibírskom meste Krasnojarsk Elena Nepomňaščajová. Zomrela po tom, čo týždeň bojovala o život na jednotke intenzívnej starostlivosti. Podľa miestnej televízie vypadla počas stretnutia s regionálnymi zdravotníckymi predstaviteľmi, v rámci ktorého diskutovali o transformácii kliniky na zariadenie pre chorých na koronavírus. Lekárka údajne s týmito zmenami nesúhlasila pre nedostatok ochranných pomôcok v nemocnici. Miestne úrady to opäť odmietli s tým, že zamestnanci sú dostatočne vybavení.

Po páde z nemocničného okna zomrela 24. apríla aj Natalia Lebedevová, vedúca lekárka pohotovostnej služby vo Hviezdnom mestečku, hlavnom výcvikovom stredisku ruských kozmonautov severovýchodne od Moskvy. Lekárku hospitalizovali s podozrením na koronavírus a nemocnica jej smrť označila za "tragickú nehodu", podrobnosti však neuviedla.

Ani jedno zo zmienených zariadení na žiadosť o stanovisko od stanice CNN nereagovalo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy